02 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Galaţi: A doua Navă Multirol a fost lansată la apă (FOTO)
Galaţi: A doua Navă Multirol a fost lansată la apă (FOTO)

Astăzi, miercuri, 19 iulie 2023, a fost lansată la apă cea de-a doua navă multirol, capabilă să desfăşoare activităţi specifice operaţiunilor de intervenţie în cazul situaţiilor de urgenţă pe mare, inclusiv stingerea incendiilor.
Evenimentul a avut loc la şantierul naval din Galaţi şi reprezintă un moment semnificativ în dezvoltarea şi consolidarea capacităţilor de intervenţie în domeniul maritim. "Este o dovadă clară a angajamentului nostru faţă de protejarea vieţii, indiferent de mediul în care se află", a declarat şeful DSU, Raed Arafat, prezent la eveniment.
Prima navă a fost lansată la apă în data de 30 iunie, aceasta având capabilităţi pentru executarea misiunilor de căutare şi salvare pe mare, subiect relatat de Monitorul de Galaţi în articolul "Prima navă multirol pentru IGSU lansată la Galaţi - GALERIE FOTO/VIDEO".

MISIUNI:
- Capabilă să desfăşoare misiuni de localizare şi lichidare a incendiilor izbucnite la bordul navelor, platformelor maritime de extracţie şi foraj, inclusiv extragerea persoanelor aflate în pericol şi stingerea incendiilor apărute ca urmare a aprinderii produselor petroliere deversate accidental pe suprafaţa apei.
- Nava va fi dotată cu echipamente care îi vor permite să participe în cadrul operaţiunilor comune cu alte structuri pentru stingerea incendiilor şi limitarea poluării, inclusiv poate acorda sprijin forţelor participante pentru salvarea persoanelor aflate în pericol, cu capacitatea de preluare a supravieţuitorilor de până la 50 de persoane.
- Este capabilă să asigure transferul de personal, răniţi sau materiale în operaţiuni cu elicoptere, are posibilitatea de a lansa/recupera UAV (Unmanned Aerial Vehicle), poate executa misiuni de decontaminare CBRN şi activităţi de limitare a poluării pe mare.
- Acest mijloc de mobilitate navală este capabil să execute misiuni operative continue, fără aprovizionare şi realimentare până la trei zile, fiind proiectată să opereze în toate anotimpurile, atât în Marea Neagră, cât şi Marea Mediterană.

CARACTERISTICI:
- Capabilă să opereze în toate anotimpurile, în Marea Neagră şi Marea Mediterană;
- Proiectată, echipată şi construită pentru o durată de viaţă de minim 30 de ani;
- Capabilă să execute misiuni operative continue, fără aprovizionare şi realimentare până la trei zile, asigurând condiţiile de trai şi deservirea tehnicii de la bord;
echipată cu sisteme de stingere a incendiilor, inclusiv instalaţii de autoprotecţie;
- Echipată cu platformă transfer elicopter (Winch-Only) şi/sau lansarea/recuperarea a UAV (UnmannedAerialVehicle);
- Echipată cu radare, cameră supraveghere (zi - noapte), ambarcaţiuni de intervenţie rapidă pentru salvare, precum şi sistem „rescue star” cu macara;
- Lungimea totală a navei este de 51,32 m, iar lăţimea totală de 9,41 m.

Nava este achiziţionată în cadrul Proiectului VIZIUNE 2020, Program Operaţional Infrastructură Mare (POIM 2014-2020), cod SMIS: 134028, iar costul acestui mijloc de mobilitate navală este de 122.842.999,53 lei, inclusiv TVA (aproximativ 24,8 milioane euro).
În luna octombrie a anului 2022 a avut loc semnarea contractului pentru achiziţia a două nave multirol destinate salvării de vieţi şi protejării de bunuri, care sunt proiectate şi construite la şantierul naval din Galaţi, de către constructorul naval Grupul Damen.
Achiziţia este finanţată din fonduri europene prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2021 - VIZIUNE 2020 şi are valoarea totală de aproximativ 45 milioane euro.

GALERIE DE IMAGINI DISPONIBILĂ MAI JOS!


Articole înrudite