01 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Galaţiul, locul 18 în Topul Forbes al celor mai bune oraşe pentru afaceri în România
Galaţiul, locul 18 în Topul Forbes al celor mai bune oraşe pentru afaceri în România

Publicaţia Forbes a realizat topul celor mai bune 40 de oraşe din România pentru afaceri în 2016. Topul, ajuns la ediţia a patra, este condus de Timişoara, Cluj şi Bucureşti.
Metodologia prin care au fost departajate oraşele: au fost analizate reşedinţele de judeţ, polii de business din fiecare unitate administrativă. Au fost luate în calcul zece criterii (Produsul Intern Brut pe judeţ, PIB-ul pe cap de locuitor, societăţile comerciale cu capital străin, câştigul salarial, şomajul, numărul întreprinderilor active, infrastructura rutieră, infrastructura feroviară, stocul de locuinţe, unităţile de învăţământ). Datele statistice necesare au ca surse Institutul Naţional de Statistică, Comisia Naţională de Prognoză, Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, Ministerul Finanţelor Publice şi portalul listafirme.ro.
Galaţiul ocupă locul 18 în Top 40, iar realizatorii topului spun că „municipiul Galaţi, cu o populaţie de 230.000 de locuitori, a fost puternic afectat de criza economică din ultimii ani. Un oraş eminamente industrial, dezvoltat după planurile regimului comunist, Galaţiul a suferit atât în perioada de tranziţie la economia de piaţă din anii ’90, cât şi în criza care a lovit România în 2009. Chiar ?ş în aceste condiţii vitrege, cu o migrare puternică a populaţiei în căutare de muncă în Occident, cu un şomaj ridicat şi o îmbătrânire accentuată a populaţiei, Galaţiul se menţine pe un onorabil loc în topul Forbes România 40 cele mai bune oraşe pentru afaceri. Sectoarele economice care domină viaţa oraşului sunt, în continuare, siderurgia, construcţia de nave, transportul fluvial şi construcţiile. ArcelorMittal continuă să fie pilonul vieţii economice. Şantierul Naval Damen s-a menţinut pe linia de plutire datorită comenzilor externe de nave. Alte companii reprezentative sunt: Arcada Company, Prutul, Mairon, Arabesque, Alewijnse Marine şi NAVROM SA”.
Trebuie precizat că Galaţiul a urcat o poziţie în top în acest an, deoarece în 2015 se afla pe locul 19.
Şi mai trebuie spus ceva: oraşul vecin, Brăila, este abia pe locul 31. De altfel, în Regiunea Sud-Est, din care face parte Galaţiul, Constanţa este pe cea mai bună poziţie în top, locul 5. Celelalte judeţe sunt departe de Galaţi: Tulcea - locul 26, Buzău - locul 37 şi Focşani (municipiul reşedinţă de judeţ în Vrancea) - locul 38.Topul 1. Timişoara
2. Cluj-Napoca
3. Bucureşti
4. Oradea
5. Constanţa
6. Braşov
7. Arad
8. Ploieşti
9. Piteşti
10. Iaşi
11. Sibiu
12. Târgu Mureş
13. Suceava
14. Bacău
15. Alba Iulia
16. Baia Mare
17. Craiova
18. Galaţi
19. Reşiţa
20. Deva
21. Târgu Jiu
22. Călăraşi
23. Târgovişte
24. Satu Mare
25. Râmnicu Vâlcea
26. Tulcea
27. Bistriţa
28. Slatina
29. Giurgiu
30. Slobozia
31. Brăila
32. Drobeta Turnu Severin
33. Miercurea Ciuc
34. Piatra Neamţ
35. Zalău
36. Botoşani
37. Buzău
38. Focşani
39. Sfântu Gheorghe
40. Vaslui


Articole înrudite