24 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Învăţământul gălăţean a intrat în „bătălia politică"
Învăţământul gălăţean a intrat în „bătălia politică"

Un alt lider al "Dreptei" din judeţul Galaţi, de data aceasta din partea PNL, primarul liberal al municipiului Tecuci, Gerhardt Daniel Ţuchel, a intrat în luptă cu "forţele adverse de stânga", acuzând ingerinţe politice în învăţământ. Liderul liberal este, însă, mult mai hotărât şi se adresează ministrului Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, printr-o scrisoare în care susţine că "nouă directori ai unităţilor de învăţământ din municipiu şi-au înaintat demisiile din funcţia de director, la presiunile PSD – ISJ Galaţi". Situaţia semnalată de oficialul tecucean ne-a făcut să solicităm şi poziţia conducerii Inspectoratului Şcolar al Judeţului Galaţi. Noul inspector general, prof. Mioara Enache, susţine că nu există nicio ingerinţă politică şi este un proces normal, de încetare a mandatelor anuale ale directorilor de şcoli, situaţie despre care şi ziarul nostru a mai relatat, cu ocazia semnalului tras de un alt lider al Opoziţiei gălăţene, preşedintele PDL Galaţi, Doruleţ Resmeriţă.
"Până vineri nu aveam înregistrată decât o demisie, a directoarei de la «Calistrat Hogaş» din Tecuci, care nu a dorit să-şi mai continue mandatul până la final, care era data de 31 august, şi şi-a depus demisia, pe care a înaintat-o Consiliului de Administraţie, începând cu 4 august. Am luat act de această demisie dar noi (Inspectoratul Şcolar - n.a.) avem în vedere încetarea mandatelor, începând cu 31 august/1 septembrie, a 12 directori generali şi adjuncţi din zona Tecuci, nu 9, câţi se specifică în scrisoare. La nivelul judeţului vor fi în jur de 31 de directori şi directori adjuncţi, în total, cărora le va înceta mandatul de delegaţie în funcţie începând cu 1 septembrie 2014", ne-a declarat prof.Mioara Enache, inspectorul şcolar general din Galaţi. 

 

Scrisoarea primarului din Tecuci către ministrul Educaţiei

Stimate domnule ministru,
În calitate de Primar al municipiului Tecuci, vă aduc la cunoştinţă faptul că astăzi, 4 august 2014, nouă directori ai unităţilor de învăţământ din municipiu şi-au înaintat demisiile din funcţia de director, la presiunile PSD – ISJ Galaţi.
Constat, domnule Ministru Remus Pricopie, că din cele 18 noi delegări efectuate în Consiliul de Administraţie al ISJ Galaţi din data de 1 august 2014, 9 înlocuiri s-au produs în unităţile de învăţământ din municipiul Tecuci. În această şedinţă, înlocuirea directorilor din municipiul Tecuci a fost făcută la pachet”, pe listă, fără a se avea în spate vreo analiză obiectivă a activităţii fiecăruia dintre cei înlocuiţi. Evident, nu s-a putut formula nici un argument obiectiv în „favoarea” schimbării acestora. Nu există nici o notă de control a ISJ Galaţi, la nivelul unităţilor de învăţământ ai căror directori au fost înlocuiţi, care să constate deficienţe manageriale. Mai mult, ca în perioada comunistă, directorii înlocuiţi au fost supuşi unor controale abuzive ale ISJ Galaţi, pe baza unor anonime, deşi atât legislaţia românească, cât şi cea europeană, interzic astfel de abuzuri.
Acuz, domnule ministru, ingerinţe politice în aceste înlocuiri făcute cu orice preţ, deoarece profesori şi manageri competenţi, profesori doctori, profesori cu gradul didactic I, experţi în management educaţional cu punctaje relevante au fost înlocuiţi cu cadre didactice, în marea lor majoritate, lipsite de performante profesionale, uneori şi fără acel minim grad II, cerut de legislaţia în vigoare. În favoarea cui au fost făcute aceste schimbări, domnule ministru? Pot să afirm cu tărie că aceste schimbări nu vizează nici într-un caz binele elevilor, al părinţilor, al comunităţii sau performanţa sistemului de învăţământ.
Înţelegând importanţa învăţământului în evoluţia comunităţii, în calitate de ordonator principal de credite am acordat finanţări tuturor unităţilor de învăţământ din municipiu, fără discriminare, în limita resurselor disponibile, având ferma convingere că orice cetăţean român are dreptul constituţional de a-şi exprima opiniile în exteriorul locului de muncă.
Constat astăzi, domnule ministru al Educaţiei Naţionale, că depolitizarea învăţământului rămâne la nivel declarativ în guvernarea PSD, ceea ce se petrece la ora actuală în sistemul de învăţământ fiind o insultă la adresa bunului-simţ. Legea Educaţiei Naţionale şi recenta Ordonanţă 49/2014 care vizează creşterea rolului comunităţii în activitatea unităţilor de învăţământ, promovată de guvernul PSD, rămân, domnule ministru, ca forme fără fond.
Îmi exprim astfel, domnule ministru al Educaţiei Naţionale, îngrijorarea faţă de evoluţia învăţământului tecucean, învăţământ care a dat României multiple personalităţi, pornind de la academicieni, cercetători, IT-işti, oameni de cultură, considerând că aceste ingerinţe politice în învăţământ vor avea efecta pe termen lung. Şi vă întreb din nou, domnule ministru: cine are de câştigat?
Nu-mi rămâne, domnule ministru Remus Pricopie, decât să mulţumesc eu acestor cadre didactice, care de multe ori şi-au sacrificat timpul şi chiar familiile pentru un salariu mai mult decât nemulţumitor faţă de sarcinile impuse de funcţia de director, doar pentru a sprijini sistemul de invăţământ românesc cu competenţa, experienţa şi dăruirea domniilor lor.
Primarul Municipiului Tecuci, ec. Gerhardt Daniel Ţuchel


Articole înrudite