28 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Medicul „Zamfir de la Urgenţe“, o nouă escrocherie care face victime
Medicul „Zamfir de la Urgenţe“, o nouă escrocherie care face victime
Un escroc a dat lovitura din penitenciar obţinând sume uriaşe de bani după ce s-a recomandat doctor şi a cerut mită pentru operaţii fictive folosindu-se de cutuma şpăgilor din sistemul sanitar. Presupusul medic îşi păcălea victimele din penitenciar, ba chiar îşi schimba şi vocea în timpul conversaţiilor, astfel încât victimele credeau că discută cu rudele lor bolnave. Complici din libertate, care uneori se dădeau brancardieri sau funcţionari de la Casa de Sănătate, erau cei care primeau efectiv banii de la naivi. Aproape 20 de ieşeni au căzut victimele „doctorului de buzunare“, mulţi dintre ei oferindu-şi economiile de-o viaţă.
După ce metoda de înşelăciune cunoscută sub numele de „Accidentul“a fost puternic mediatizată, românii nu se învaţă minte şi se lasă atraşi în capcanele infractorilor.  „Zamfir de la Urgenţe“ a reuşit să pună în scenă zeci de piese de teatru ce au avut final dramatic pentru mai mulţi de ieşeni. Metoda „doctorul şpăgar“ a lăsat fără bani 13 familii din Iaşi care au oferit şi până la 20.000 de lei escrocilor, crezând că banii lor ajung la medici care cereau mită pentru operaţii.
Persoana care a pus la cale această înşelăciune este Răzvan Şerban, un tânăr încarcerat în Penitenciarul Galaţi care îşi alegea victimele din municipiul Iaşi datorită complicilor de aici. El este judecat pentru 20 de fapte de înşelăciune, 13 dintre acestea duse până la capăt şi 7 rămase în forma tentativei. Alături de el, mai sunt judecaţi şi Gabriel Popa, Simona Sefer şi Adrian Ali, acuzaţi de complicitate de înşelăciune.
Răzvan Şerban a ajuns în penitenciar după ce a fost găsit vinovat pentru fapte similare. Bărbatul a primit o pedeapsă de peste 13 ani de puşcărie în primă instanţă, motiv pentru care ar fi încercat să se înţeleagă cu unele dintre fostele sale victime, pentru a i se scădea din pedeapsă. Pentru a face asta, avea nevoie de bani, şi din acest motiv ar fi continuat să comită fapte de înşelăciune din spatele gratiilor. Escrocul a folosit mai multe aliasuri în timpul activităţii sale, însă de cele mai multe ori pretindea în faţa victimelor că este medic din Iaşi, adesea de la Spitalul „Sfântul Spiridon“, cerând şpăgi pentru a efectua diverse operaţii. 
O sumă foarte mare de bani a obţinut în data de 5 ianuarie 2016, atunci când a contactat o bătrână din Iaşi şi i-a spus că fiul acesteia fusese implicat într-un accident rutier. Deţinutul s-a recomandat ca fiind medicul „Zamfir de la Urgenţe“ şi i-a spus femeii că fiul ei a suferit multiple fracturi şi, pentru a fi operat, are nevoie de 12.000 de lei. Ieşeanca a ieşit de îndată din casă, fiind ţinută în telefon de falsul doctor, pentru a nu reuşi să îşi sune fiul. Victima a mers la bancomat, unde a scos suma de 12.000 de lei, pe care i-a înmânat-o lui Gabriel Popa. Acesta din urmă s-a recomandat, la rândul său, angajat al Casei de Asigurări de Sănătate. Când M.B. a mers la spital şi a întrebat de doctorul Zamfir, a aflat că fusese înşelată.
„Dirijarea acestor operaţiuni în timp real necesită din partea autorului atât posibilitatea păstrării legăturii simultan sau în paralel cu victima şi cu complicele, cât şi capacitatea de adaptare, de improvizaţie, tact, stăpânire de sine, nu de puţine ori un real talent actoricesc, fiind vorba despre o activitate complexă care conturează o periculozitate socială sporită şi un înalt grad de cinism“, au explicat procurorii pentru Ziarul de Iaşi.

Articole înrudite