27 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
«Ne e frică să nu ne pice blocul în cap!» Situaţie gravă la Galaţi (FOTO)
«Ne e frică să nu ne pice blocul în cap!» Situaţie gravă la Galaţi (FOTO)

Situaţie gravă la Galaţi, unde un bloc construit în anii '60, fără subsol tehnic şi pe un sol cu pânza freatică foarte sus, a început deja să se macine, iar locatarii stau cu teama că le va pica în cap la primul cutremur. Deja deplasarea blocului este evidentă (foto jos). Scările 1, 2 şi 3 o iau într-o parte, iar 4 şi 5 în direcţia opusă, asta în situaţia în care, din construcţie, toate scările erau lipite; toate cele 5 scări erau iniţial lipite. Din păcate, blocul fiind în gradul 2 de risc seismic, primăria se poate implica doar făcând o asociere cu asociaţia de locatari, asociaţie care, din 2008, de la primele probleme, nu a mai dat niciun semn municipalităţii legat de necesitatea unor alte lucrări consolidare.
Blocul este chiar lângă "celebrul" bloc C20, care acum câţiva ani, tot din cauza lipsei subsolului tehnic, a trebuit evacuat pentru a fi consolidat. Din 2008, locatarii blocului E4 din cartierul gălăţean Ţiglina au observat fisuri în bloc, dar nu s-a făcut nimic, nici măcar asociaţia, aşa că, de 2 ani de zile, deja este evident cum scările se distanţează una de alta, până şi armatura de beton este ruptă la nivelurile superioare. Asociaţia a cerut fonduri pe proiecte europene, dar nu pentru consolidare, ci pentru  eficientizare energetică, doar în 2008. De atunci, lucrurile s-au agravat, iar locatarii sunt din ce în ce mai speriaţi.
Pe casa scării şi în exteriorul blocului situaţia gravă e evidentă, nimeni însă nu a făcut nimic, în special cei de la asociaţie, spun locatarii. "Stăm cu frică. Nu vedeţi că e vizibil cum se macină blocul? Scările 1, 2, 3, într-o parte şi 4 şi 5 în alta. Păi cum să nu (n.r. - ne fie frică), vă daţi seama, la un cutremur, ne îngropăm morţii, Doamne fereşte. Sunt ani buni (n.r. - de când este situaţia), dar în ultimii ani de zile s-a accentuat treaba şi mai tare, şi mai tare, deja prin casă se aud cum pocnesc uşile, parchetul, pereţii. Eu mi-am schimbat uşile, am pus uşă culisantă, că nu mi se mai închidea deloc. Nu ştim ce să facem", spunea Mihai Lazlo, unul dintre locatari.
Teamă le este tuturor. "Ne este tuturor teamă. În casă tot facem curat, dar afară şi pe scări, în interior, se vede cum se macină tot. Am făcut sesizări de nu ştiu câte ori la asociaţie la noi şi ne-a spus că blocul nu se dărâmă. Eu în sufragerie mă duc la vale, practic, mă duc la vale, nu mai pot să rezist, mobila mea vine practic în jos", se plânge Anişoara Ilie, altă locatară.
Lunar, în apartamente se fac lucrări care să ascundă crăpăturile, dar e inutil, uşile nu se închid şi oamenii simt deplasarea blocului. Unii au investit zeci de mii de lei în reabilitare şi cosolidare, dar acum nici nu se pot muta, nici nu pot vinde apartamentele. "Acum mă uit cu grijă, pentru că şi noaptea se aud nişte sunete ciudate. Cum se macină. Nici de vândut nu pot să îl vând şi nici de locuit nu e pe termen lung, este groaznic", spune şi Irina Prisecaru.
Autorităţile susţin însă că blocul nu are gradul 1 de risc seismic, ci gradul 2. Îi pot ajuta doar dacă se implică şi asociaţia, altfel, fiind proprietate privată, nu au ce să facă . "Vorbim de o proprietate privată, deci primăria nu poate interveni în niciun fel, dar există posibilitatea realizării unui parteneriat primărie-asociaţia de proprietari, astfel noi asistându-I şi atrăgând fonduri europene, aşa cum am făcut şi în cazul altor asociaţii cu probleme similare. În ceea ce priveşte această asociaţie de proprietari, din 2008 şi până acum nu a mai semnalat Primăriei municipiului Galaţi că s-au produs modificări în structura de rezistenţă a blocului. (...) Blocul E4 din cartierul Ţiglina 1 a fost expertizat în anul 2008, iar la acea vreme, primăria a pus la dispoziţia asociaţiei de proprietari această expertiză, precum şi modalitatea în care asociaţia putea continua demersurile în vederea consolidarea acestui bloc, respectiv contractarea unei firme pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor. Vorbim de o proprietate privată, prin urmare, primăria nu poate să intervină în niciun fel. Dar, există posibilitatea realizării unui parteneriat între primărie şi asociaţia de proprietari, am făcut în nenumărate rânduri apeluri către asociaţiile de proprietari să vină în parteneriat cu noi, astfel încât să acceseze fonduri europene pentru astfel de lucruri. Lucru care s-a şi întâmplat, avem acum în derulare, avem astfel de proiecte, mai bine de 50 de blocuri. Din 2008 şi până acum, (n.r. - asociaţia) nu a mai semnalat Primăriei Galaţi că s-au produs modificări în structura de rezistenţă a blocului. Perioada de depunere a proiectului este foarte strânsă, pentru finanţare prin PNRR, fapt pentru care au fost avantajate acele asociaţii de proprietari care şi-au făcut expertizele şi studiile de audit. Este şi cazul blocului N6, afectat de explozie acum patru ani. Blocul E4 este încadrat în clasa 2 de risc seismic, iar prin Ordonanţa 20, privind unele măsuri de reducere a riscului seismic la clădirile existente, pot fi consolidate cu bani de la bugetul naţional clădirile cu risc seismic 1", a precizat Petrica Paţilea, Primăria Galaţi.
Singura soluţie este ca asociaţia de proprietari să încheie un parteneriat cu primăria, să facă o expertiză, iar apoi municipalitatea va putea să atragă fonduri europene pentru reconsolidare, aşa cum s-a mai întâmplat şi în alte cazuri similare. Dacă se va impune evacuarea la un moment dat, primăria va ajuta oamenii cu locuinţe sociale pe perioada lucrărilor.

  • Galerie Foto:

Articole înrudite