29 MARTIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Nemulţumirile sindicale din Combinat ajung la Curtea Constituţională
Nemulţumirile sindicale din Combinat ajung la Curtea Constituţională
Sindicatul de la UTSL a depus la Judecătoria Galaţi documentele prin care a solicitat obţinerea reprezentativităţii la nivel de unitate, scopul fiind acela de a participa la negocierea Contractului Colectiv de Muncă de la ArcelorMittal Galaţi. Conform noii Legi a Dialogului Social, un sindicat este reprezentativ la nivel de unitate dacă are ca membri cel puţin jumătate plus unu din numărul de angajaţi, condiţie care nu era impusă prin actele normative anterioare şi care determină ca la negocierea unui Contract Colectiv de Muncă la nivel de unitate să nu mai poată participa decât un singur sindicat dacă acesta ar obţine reprezentativitate în condiţiile noii legi. Sindicatul UTSL, prin avocatul Mihail Boldea care îi reprezintă interesele în instanţă, a solicitat preşedintelui Judecătoriei Galaţi să ia act de invocarea unei excepţii de neconstituţionalitate a articolului 51 aliniatul 1 punctul C din Legea 460 din 2011 privind Dialogul Social şi să o trimită spre soluţionare la Curtea Constituţională. Avocatul Mihail Boldea susţine că articolul invocat din Legea Dialogului Social ar încălca articolele 40, 41 şi 53 din Constituţia României, iar articolul 51 ar reprezenta o îngrădire a liberei asocieri în sindicate.
Rămâne de văzut dacă acţiunea avocatului Boldea va avea câştig de cauză la Curtea Constituţională şi în cât timp ar putea fi soluţionată excepţia de neconstituţionalitate a unei prevederi a Legii Dialogului Social, o lege contestată de cele mai multe din organizaţiile sindicale.

„Eu sper să îi ajut pe salariaţi, nu pe liderii de sindicat!”

Ne-a declarat Mihail Boldea, care este şi deputat UNPR, după ce până acum puţin timp a fost deputat PDL. Mihail Boldea ne-a declarat că acţiunea pe care a făcut-o în instanţă este o premieră la nivel naţional şi că în urma discuţiilor purtate cu reprezentanţi ai departamentului juridic din cadrul Ministerului Muncii aceştia i-ar fi dat dreptate în legătură cu faptul că prevederile articolului contestat sunt neconstituţionale. „Eu prin acţiunea aceasta am vrut să ajut salariaţii din întreaga ţară şi nu pe liderii de sindicat. Trag un semnal de alarmă şi mă adresez tuturor angajaţilor să nu îşi mai aleagă liderii de sindicat în funcţie de cum vorbesc. E regretabil faptul că majoritatea sindicatelor sunt afiliate politic şi nu urmăresc decât interesele de partid care sunt altele decât interesele salariaţilor. Lipsa de reacţie a celor mai mulţi din liderii de sindicat a făcut ca la negocierile de la Combinat, de exemplu, niciunul din sindicate să nu aibă reprezentativitate şi să se folosească de improvizaţii pentru a reprezenta interesele salariaţilor”, a declarat Mihail Boldea. Acesta susţine că este regretabil faptul că mulţi din  liderii de sindicat nu pot lăsa orgoliile şi interesele la o parte şi să se unească atunci când este vorba de a lupta pentru drepturile membrilor lor de sindicat.


Articole înrudite