Observatorul Astronomic, luat cu asalt de peste o mie de gălăţeni. Miza a fost evident observarea eclipsei parţiale de soare, care a avut loc în această după-amiază, marți, 25 octombrie 2022.
Şi cum vremea a fost bună şi la fel şi vizibilitatea, gălăţenii de toate vârstele au luat calea Observatorului Astronomic al Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii, cel mai mare observator educaţional din ţară, unde, pe terasă, telescoapele îi aşteptau să vadă cel mai important eveniment astronomic al anului. Unii nu au uitat, şi-au adus şi ochelarii de la ultima eclipsă totală de soare.
Cei mai încântaţi au fost copiii, dar şi adulţii, nu au regretat experienţa şi nici măcar aşteptarea, unii stând şi câteva zeci de minute la coadă.
„Este foarte multă lume, este o zi foarte bună, ţine şi vremea cu noi, vizibilitatea este bună, avem şi o eclipsă parţială de soare, cel mai important eveniment astronomic al anului, de departe. Sunt peste 1.000 de vizitatori care au urcat sus pe treptele terasei de observaţii astronomice al celui mai mare observator destinat publicului din România”, a spus Ovidiu Tercu, astronom, Observatorul Astronomic al Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Galaţi.
La Galaţi, eclipsa parţială de soare a început la 12h 26m 35s, maximul având loc la 13h 39m 49s cu o magnitudine de 0,53.
Următoarea eclipsa parţială de soare vizibilă din România va avea loc pe 29 martie 2025 şi va putea fi observată doar în zona vestică şi nordică a României, magnitudinea fiind foarte mică, iar următoarea eclipsă totală de soare ce va fi vizibilă în România va avea loc în anul 2081.