19 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Pod la Brăila sau tunel pe sub Dunăre la Galaţi?
Pod la Brăila sau tunel pe sub Dunăre la Galaţi?
Retragerea de pe ordinea de zi a şedinţei de CL de joia trecută a proiectului de hotărâre a venit după ce acelaşi lucru s-a întâmplat în cadrul şedinţei de CJ care a avut loc lunea trecută, în ambele situaţii motivându-se faptul că documentele care stau la baza constituirii acestei asociaţii nu ar fi complete şi că ar mai trebui făcute unele modificări. În cadrul şedinţei de CL, consilierii locali ai PSD şi PC, prin vocea liderilor de grup Florin Popa şi Eugen Găvan, au cerut retragerea de pe ordinea de zi a proiectului respectiv, argumentele aduse fiind acelea că documentele nu ar fi complete iar o serie de prevederi cuprinse în acte nu ar respecta legislaţia, fapt care ar putea face ca în instanţă să se ajungă la anularea înfiinţării asociaţiei în cazul introducerii vreunei contestaţii. Deşi este un subiect de interes public, care vizează viitorul oraşului şi al judeţului Galaţi, proiectul nu a făcut obiectul unor dezbateri publice cu ocazia cărora locuitorii ar putea fi informaţi în legătură cu ceea ce înseamnă noua asociaţie, care ar urma să reprezinte o punte de legătură între Galaţi şi Brăila.
La solicitarea viceprimarului social-democrat Florin Popa, primarul Marius Stan a spus că, în condiţiile în care urmează modificarea Constituţiei şi regionalizarea, asociaţia ar putea fi argumentul în baza căruia s-ar putea solicita ca centrul noii regiuni să nu fie Constanţa, ci zona metropolitană Galaţi-Brăila. Marius Stan a ţinut să precizeze că „nu a vândut meciul” legat de construirea tunelului la Galaţi în favoarea construirii podului peste Dunăre la Brăila, chiar dacă premierul Ponta a dat asigurări că vor fi date garanţii guvernamentale de 140 de milioane de euro pentru construirea podului.
„La întâlnirea cu premierul Ponta am întrebat de două ori dacă construcţia podului costă doar 140 de milioane de euro şi preşedintele CJ Brăila, domnul Bunea Stancu, a spus că da. A fost de bun simţ să nu dau cu pumnul în masă, solicitând să se facă  subtraversare la Galaţi, când estimările noastre se duceau la 200 de milioane de euro. Acest lucru nu înseamnă că noi am renunţat la proiectul nostru legat de subtraversarea Dunării. Azi (n.r. - declaraţia a fost făcută joia trecută) am primit aprobarea din partea unei firme din Coreea de Sud care a spus că va face studiul de prefezabilitate al subtraversării pe banii ei. O firmă puternică din acest concern a elaborat şi studiul de fezabilitate pentru construcţia podului de la Brăila şi reieşea o cu totul altă sumă, peste 300 de milioane de euro. Când va fi luată o decizie concretă privitoare la pod sau subtraversare, factorul decisiv va fi cel financiar. Noi continuăm proiectul legat de subtraversarea Dunării pentru a putea demonstra la momentul oportun, cu documente, că suntem fezabili”, a afirmat primarul Marius Stan. Acesta i-a rugat pe liderii de grup să îşi prezinte public punctul de vedere legat de proiectul de înfiinţare al asociaţiei, subliniind faptul că apreciază faptul că niciun partid nu se opune categoric proiectului şi că acesta va fi aprobat în cadrul următoarei şedinţe de CL.
„Vreau să cred că nu orgoliile personale, de grup, nu politica decid în acest proiect, ci raţiunea fiecăruia dintre dumneavoastră. Pentru că altfel putem asista în viitorul nu foarte îndepărtat la două înmormântări, ale celor două oraşe, sau, dacă ne unim, la o nuntă între trei judeţe, care să ne scoată din impasul în care suntem".
O asociere cu cântec?
Grupurile de consilieri locali ai PSD şi PC au afirmat că nu au nimic împotriva asocierii, însă doresc  doar ca documentele să fie redactate în conformitate cu legea. Consilierii liberali prezenţi au afirmat că asocierea este singura care poate reprezenta, în contextul regionalizării, o contrapondere la Constanţa, nominalizată deja drept capitală, iar grupul de consilieri locali ai PP-DD, prin vocea consilierului local Marian Alexandru, l-a asigurat pe primar de sprijinul său. Mai categoric a fost consilierul local al PDL Mihai Alin, care s-a opus retragerii de pe ordinea de zi a proiectului.
„Celor două grupuri politice care se opun astăzi vreau să le spun că au avut 20 de ani la dispoziţie să facă un act constitutiv şi n-au făcut-o. O faceţi acum printr-un vot politic care afectează viaţa. Cred că prefer să fie capitala regiunii la Brăila decât la Vrancea”, a declarat Mihai Alin, făcând aluzie la neînţelegerile dintre liderii PSD din cele 2 judeţe. Pentru ca proiectul să nu fie în pericol de a nu fi votat, fiind necesar pentru acest lucru două treimi din voturile aleşilor locali muncipali, primarul Marius Stan a decis să îl retragă de pe ordinea de zi.


Articole înrudite