18 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Premieră la Galați: Scanare cu raze X în vama Giurgiuleşti (FOTO/VIDEO)
Premieră la Galați: Scanare cu raze X în vama Giurgiuleşti (FOTO/VIDEO)

De astăzi, în vama Giurgiuleşti - Galaţi a fost pus în funcţiune primul sistem de scanare mobil cu raze X , pe vama rutieră. Este un sistem achiziţionat pe bani europeni şi este primul din cele 26 de sisteme de scanare care vor fi achiziţionate pentru creştere securităţii, combaterea evaziunii fiscale, dorindu-se şi creşterea taxelor vamale astfel. Într-un singur minut se poate vedea dacă în maşină sunt ascunse bunuri de contrabandă sau arme. Scanarea se face în baza de analiză de risc care se face la trei niveluri, nivelul naţional, unional şi local.
„Inaugurăm primul scaner al autorităţii vamale, este un început, este un proiect demarat în urmă cu doi ani de zile care este foarte complex, recunosc că este mai complex decât ne-am aşteptat. Sperăm ca odată cu implementarea acestui proiect să fie vizibil pentru toată lumea simplificarea formalităţilor vamale, eficientizarea controlului autorităţii vamale şi reducerea timpilor de aşteptare la trecerea frontierei”, a precizat Marcel Mutescu, preşedintele Autorităţii Vamale Române.
Deocamdată însă, scanerul poate fi folosit doar pentru vehicule până la 3,5 tone, dar de anul viitor se va instala şi unul pentru camioane şi autobuze/autocare. Noul sistem de scanere deschide şi noi colaborări inter şi intracomunitare.
„Discutăm astăzi de un număr de 12 puncte de trecere a frontierei care vor fi dotate cu scanere fie fixe, fie scanere mobile sau cele care sunt destinate autoturismelor, valoarea programului este una consistentă, de 100 milioane de euro, asigurată din fondurile europene. Avem în vedere să organizăm controale coordonate la Giurgiuleşti şi, în acest sens, obiectivul nostru este ca împreună cu autoritatea vamală din Republica Moldova să avem un control coordonat după cel din Albiţa. Intenţionăm să organizăm centre comune de control cu brigade de combatere a crimei organizate, şi aici discutăm de punctele de trecere a frontierei din Nădlac, Borş, Giurgiu şi Calafat, acesta fiind un proiect important pentru spaţiul intracomunitar”, a precizat Marcel Boloş, ministrul Economiei şi Finanţelor.
Autorităţile cred acum că acest nou sistem de scanere, cu prima implementare la Galaţi, este un succes şi nu se va întâmpla ca în 2000 când au mai fost cumpărate 15 scanere, dar care nu au fost utilizate pentru că procedurile erau mult prea complicate.
Ministrul a mai precizat şi că, în cursul lunii, se va definitiva proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru ceea ce înseamnă reorganizarea autorităţii vamale, cu accent pe îndeplinirea obiectivelor legate de combaterea evaziunii fiscale, de digitalizare şi asigurarea integrităţii lucrătorilor vamali. Pentru acesta din urmă deziderat se va înfiinţa o directivă de integritate, ce va funcţiona la nivel central.
Pe lângă acest proiect al scanerelor aflat în desfăşurare, se doreşte, tot în acest an, şi începerea unui nou proiect de achiziţionare a 2000 de sigilii, proiectul numit e-Sigiliu, care vor asigura monitorizarea tranzitului de marfă în România, pentru a combate evaziunea fiscală. FOTO/VIDEO, mai jos!

  • Galerie Video:
    • Video File:
    • Video File:
    • Video File:
  • Galerie Foto:

Articole înrudite