25 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Primăria ar putea achiziţiona centrale termice pentru 150 de apartamente
Primăria ar putea achiziţiona centrale termice pentru 150 de apartamente

După mai multe discuţii şi consultări între reprezentanţii Primăriei Galaţi, cei ai CET, Calorgal dar şi ai Facultăţii de Inginerie, în continuare primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu nu poate răspunde clar la întrebarea: renunţăm sau nu la sistemul de termoficare, optăm sau nu pentru centralele termice de apartemnet? Întrebat ce i-ar sfătui pe gălăţenii care se gândesc să îşi cumpere centrale termice, Pucheanu a răspuns: "să mai aibe puţină răbdare şi ne vom lămuri cât de rapid". Ezitarea edilului se leagă de faptul că încă nu s-a aprobat, de către Consiliul de Administraţie al Creditorilor CET planul de furnizare a agentuluii termic în această iarnă, în condiţiile în care CET ar trebui să furnizeze agent termic unui număr de 36.000 de apartamente, în timp ce pe vară, se asigură apa caldă menajeră doar unui număr de 18.000 de apartamente (iniţial, sistemul de termoficare al CET a fost construit şi dimensionat pentru alimentarea cu agent termic a 96.000 de apartamente).
Primarul Ionuţ Pucheanu spune că “deocamdată, pentru căldura din această iarnă nu pot încă garanta 100% gălăţenilor că o vor avea, dar eu zic că în proporţie de 90% lucrurile sunt rezolvate. Mai există posibilitatea - dar eu zic că e puţin probabilă - de refuz al consiliului creditorilor al CET al programului de iarnă, poate acest consiliu consideră că nu mai e rentabil să livreze agent termic oraşului, dar, repet, nu cred că se va întâmpla acest scenariu, cu atât mai mult cu cât Primăria va plăti, ca şi anul trecut, în avans facturile la agentul termic. Dacă însă CET nu va aproba proiectul de furnizare a agentului termic, e greu de crezut că vom găsi soluţii în timp util pentru toţi”.
Totuşi, ceva soluţii de avarie ar exista şi ele se referă la instalarea de centrale termice individuale, de apartament. Un argument în acest sens ar fi faptul că primarul a ţinut să să demitizeze o "legendă urbană (susţinută de fosta administraţie a lui Marius Stan) potrivit căreia sistemul de alimentare cu gaze naturale nu ar face faţă dacă toate apartamentele din Galaţi ar avea centrale termice. Dintr-o discuţie cu directorul Engie am aflat că sistemul ar face faţă dacă s-ar trece la centrale de apartament, sunt câteva zone din Galaţi care ar trebui pe cheltuiala Engie să-şi supradimensioneze ţevile pe interioarele de cartier. În rest, pe infrastructură şi volum de gaze pe care îl poate prelua sistemul nu e nici o problemă".
Dacă Galaţiul va trece sau nu integral la centrale de apartament este însă o discuţie de viitor. Deocamdată însă cu siguranţă că  număr de maxim 150 de apartamente din municipiul Galaţi, aflate în blocuri ai căror locatari (majoritatea) s-au debranşat de la sistemul de termoficare ar putea beneficia, până la sfârşitul anului, de centrale termice inviduale, achiziţionate cu fonduri alocate de Primăria Galaţi. “Sunt apartamente aflate în aşa numite insule, zone în care majoritatea s-a debranşat şi au mai rămas câte 2-3 apartamente legate la sistemul centralizat. Trebuie să le oferi acelor oameni o alternativă dacă decizi să întrerupi furnizarea de agent termic în sistem centralizat în acea zonă”, a spus primarul precizând că pentru astfel de situaţii, cheltuielile de alimentare cu agent termic în sistem centralizat sunt extrem de mari, aşa că mai nimerit ar fi ca locatarii să fie ajutaţi de Primărie să îşi achiziţioneze şi instaleze în apartamente centrale individuale. “Serviciul Economic din cadrul Primăriei analizează impactul financiar al unei astfel de măsuri şi funcţie de rezultate vom putea anunţa şi în ce proporţie am putea subvenţiona gălăţenii pentru achiziţia unei centrale termice”, a adăugat Pucheanu.  
Pentru restul oraşului se va proceda la aplicarea unei strategii de termoficare (a treia, cronologic vorbind, după două strategii comandate de fostul primar Marius Stan şi plătite din bani publici) care va fi gata în maxim 2 luni şi care “este gratuită, fiind vorba de un studiu al CET, Calorgal şi mediul academic din Galaţi... dacă mă refer doar la a doua strategie comandată mandatul trecut, cea a BEI, aceea prezintă o soluţie pentru termoficarea oraşului, un plan care ar presupune o investiţie de circa 40 de milioane de euro... mie mi se pare extraordinar de mult dar, ce să spun, când comanzi un astfel de studiu unei instituţii care vinde bani, la ce te aştepţi? Apoi, prima strategie de termoficare, făcută în mandatul trecut, a fost făcută pentru 50.000 de apartamente racordate, ceea ce nu mai este valabil”, a mai spus Ionuţ Pucheanu.
Potrivit acestuia,”problema la Galaţi e legată de faptul că producătorul se află sub cupola Ministerului Energiei, iar distribuitorul e subordonat Primăriei, adică parcursul agentului termic e rupt în două. Chiar dacă Primăria investeşte în capacităţi de producţie, ne-ar costa triplu sistemul de transport, adică acele conducte, până la punctele termice. Există varianta – dacă CET va fi de acord – să închiriem ţeava CET, să construim un sistem denumit ţeavă în ţeavă, căci conductrele CET sunt supradimensionate faţă de câţi consumatori avem, aşa că, pentru a nu scormoni tot Galaţiul, prin ţeava CET se instalează tubular o ţeavă nouă la dimensiunile de care avem nevoie”, a mai spus Pucheanu. Acesta a adăugat că şi reducerile de personal ale Calorgal sunt în discuţie în această perioadă, urmând ca până la finalul lunii septembrie să se clarifice problema.    
Primarul a mai precizat că una din componentele planului pe termen lung de termoficare a oraşului va fi implementată începând de anul viitor – este vorba despre un proiect-pilot, ce se va derula în Micro 19, (unde este cea mai mare aglomerare de apartamente racordate la sistemul de încălzire centralizată), unde s-ar putea uni conductele de la 5 puncte termice, iar acestea ar putea fi alimentate de la o minicentrală de cartier, în fapt un cazan de abur fierbinte (CAF) care să producă şi să distribuie agentul termic, folosind gaze naturale pe post de combustibil. “Va fi o investiţie cifrată la circa 500.000 de euro şi nu, nu luăm în calcul variante de tip SH”, a adăugat primarul, referindu-se la varianta promisă de fostul primar Marius Stan, cel care, vara trecută, când gălăţenilor nu li s-a mai furnizat apă caldă menajeră, vorbea de posibilitatea achiziţionării unui CAF folosit, de la CET Brăila şi aducerea sa la Galaţi, pentru asigurarea agentului termic.


Articole înrudite