28 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Repartitoarele, deşi ineficiente, devin obligatorii
Repartitoarele, deşi ineficiente, devin obligatorii

Montarea repartitoarelor de căldură devine obligatorie din 2016 pentru cei care primesc agent termic de la sistemul centralizat. Numai că în Galaţi foarte multe asociaţii au renunţat de mult la montarea unui astfel de sistem de contorizare a căldurii deoarece oamenii spun că plătesc acum, după ce au renunţat la el, mult mai puţin. Dacă legea îi va obliga, cei care au renunţat la repartitoare va trebui să scoată din buzunare circa 500 de lei. 

„Repartitoarele sunt categoric ineficiente. Sunt împotriva montării lor. Nu s-a constatat nicio eficienţă energetică la blocurile unde sunt repartitoare. Nu a scăzut cu nimic energia termică consumată pe bloc. În momentul în care la blocurile administrate de mine s-au eliminat aceste repartitoare şi am montat şi robineţi de echilibrare hidraulică şi reglare a debitului, s-a diminuat cu 50-60% valoarea facturii. Nu văd cum i-ar putea obliga pe locatari, deoarece nimeni nu poate intra într-un apartament fără hotărâre judecătoarescă. Cum să îi oblige să şi le monteze? Categoric sunt împotrivă. Nu au nicio eficienţă. E hoţie la drumul mare“, a spus Aneta Sava, administratorul unei asociaţii de proprietari. 

Din informaţiile de la nivel naţional, furnizate de una dintre firmele de profil în montarea acestor repartitoare, cam jumătate din locuinţele din ţară, conectate la sistemul centralizat de încălzire, au şi repartitoare. 

Gălăţenii au păreri împărţite pe acest subiect. Unii sunt de acord cu repartitoarele, motivând că nu stau mereu acasă cu căldura pornită şi că aşa plătesc atât cât consumă, în timp ce alţii cred că nu îi ajută cu nimic un repartitor, ci mai degrabă li se umflă factura. Până la urmă, unde e legea nu va fi tocmeală. 

„După respectivul moment (intrarea în vigoare a obligativităţii) facturile cetăţenilor vor fi calculate prin acesată metodă de repartizare a costurilor, folosind acele aparate”, a precizat Mihai Costache, purtător de cuvânt al Calorgal. Verificarea apartamentelor vizavi de existenţa repartitorului poate fi făcută doar de către asociaţiile de locatari, după un anunţ prealabil.


Articole înrudite