20 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Retrospectiva anului 2018 a judeţului Galaţi
Retrospectiva anului 2018 a judeţului Galaţi

Anul 2018 a fost marcat în judeţul Galaţi prin mai multe evenimente, unele în premieră la nivel internaţional, naţional sau zonal, în domenii precum invenţia şi inovaţia, administraţia fluvială, arheologia, metalurgia şi cultura, informează Agerpres. Astfel, în luna octombrie Whoopie Ice, îngheţata pe bază de zer concentrat şi delactozat cu prune şi gutui, realizată la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor din Galaţi, a câştigat medalia de aur la concursul Ecotrophelia Europe de la Paris. Tot în octombrie, compania ArcelorMittal a anunţat că a primit o ofertă irevocabilă din partea Liberty House Group pentru achiziţia combinatului ArcelorMittal Galaţi. În mai, primul remorcher multifuncţional finanţat integral de la bugetul de stat, după 1990, a intrat în dotarea Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos, iar în iunie, Biblioteca Judeţeană "V.A. Urechia" a inaugurat o nouă filială în Republica Moldova, în localitatea Speia, aceasta fiind cea de-a şasea deschisă în ţara vecină. Tot în luna iunie, lucrările arheologice realizate la situl Cavoul Roman au scos la iveală un mic tezaur, format din aur şi pietre semipreţioase, care transformă acest monument într-un obiectiv istoric unic în Regiunea de Sud-Est a României.

Primul remorcher multifuncţional finanţat integral de la bugetul de stat, după 1990, a primit în luna mai certificatul de naţionalitate al navei şi a intrat în mod oficial în dotarea Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos (AFDJ) Galaţi.

Potrivit directorului AFDJ Galaţi, Dorian Dumitru, nava este un remorcher de manevră de înaltă performanţă, având un design modern. Nava este proiectată pentru remorcare la cârlig, remorcare cu vinci şi operaţiuni de împingere. Propulsia navei este asigurată de două motoare principale cu pornire electrică şi două unităţi de propulsie şi guvernare active cu elice cu pas fix în duze, montate la pupa navei. Cu ajutorul acestora, nava atinge o viteză 12.9 noduri şi tracţiune la punct fix de 58 tf. "Este prima navă tehnică remorcher finanţată sută la sută de la bugetul de stat, după 1990. A costat 22,5 milioane lei şi este o navă modernă multifuncţională cu capabilitate de intervenţie la stingerea incendiilor cu apă şi cu spumă chimică. Rezistă la mare de gradul şapte, este pentru zonă nelimitată, poate să plece din portul Galaţi şi să ajungă în nordul Europei", a spus Dumitru. Nava a fost botezată "Farul" după numele altui remorcher al AFDJ cu ajutorul căruia, în 1970, s-a îndepărtat de portul Galaţi o navă încărcată cu azotat de amoniu pe care izbucnise un incendiu care ar fi putut pune în pericol siguranţa oraşului, intervenţie după care s-a realizat celebrul film românesc "Explozia".

Lucrările arheologice realizate la situl arheologic Cavoul Roman din Galaţi au scos la iveală în iunie, un mic tezaur, format din aur şi pietre semipreţioase, care transformă acest monument într-un obiectiv istoric unic în regiunea de Sud-Est a României.

Potrivit şefului şantierului arheologic, Gabriel Jugănaru, situl arheologic Cavoul Roman a fost descoperit de arheologul Mihalache Brudiu, în 1974, în cartierul Dunărea din municipiul Galaţi, în timpul unor lucrări pentru construcţia de blocuri. Monumentul istoric funerar a fost datat ca fiind din secolul al IV-lea d.H. şi ca aparţinând unui comandant roman de origine sarmată. După ce a fost descoperit în 1974 şi au fost extrase din el mai multe artefacte arheologice, care se află la Muzeul de Istorie Galaţi, Cavoul Roman a fost acoperit cu pământ, deşeuri şi chiar zgură provenită din combinatul siderurgic şi a fost neglijat, timp de 43 de ani, de autorităţile locale. Mai mult în 1984, deasupra sa s-a instalat o platformă betonată pe care s-a amenajat un punct de colectare a gunoiului din cartier. "Recent, săpăturile arheologice efectuate la Cavoul Roman au scos la iveală un mic tezaur compus din mai multe foiţe de aur, decorate cu diverse modele geometrice şi 20 de pietre semipreţioase, denumite almandine. Acest tezaur a determinat arheologii să concluzioneze că obiectivul este mult mai vechi decât se credea iniţial, acum fiind datat între jumătatea secolul al II-lea şi jumătatea secolului al III-lea d.H.", a declarat Gabriel Jugănaru.

Biblioteca Judeţeană "V.A. Urechia" a inaugurat în luna iunie o nouă filială în Republica Moldova, în localitatea Speia, aceasta fiind cea de-a şasea deschisă în ţara vecină.

Fondul iniţial al filialei din Speia este constituit dintr-o donaţie de 650 de cărţi din diferite domenii: beletristică, cultura picturii, filosofie. Biblioteca Judeţeană "V.A. Urechia" a deschis două filiale la Chişinău, la Biblioteca Naţională a Republicii Moldova, în 2010, şi la Biblioteca Naţională pentru Copii "Ion Creangă", în 2013. Filiale se mai găsesc la Biblioteca Raională Cahul, deschisă în 2010, în cadrul bibliotecii Liceului "Mihail Sadoveanu" Giurgiuleşti, din 2011 şi în cadrul bibliotecii Liceului "Mihai Eminescu" din Comrat, din 2012.

Consiliul Judeţean (CJ) Galaţi a organizat, în august, în premieră naţională, prima ediţie a Concursului Naţional de Pescuit pentru Persoanele cu Deficienţe de Vedere la care au participat 80 de membri de la 17 dintre cele 34 de filiale de persoane nevăzătoare din ţară.

"Ne-am gândit să organizăm acest concurs naţional după ce, anul trecut, tot în premieră, la concursul de pescuit sportiv pentru nevăzători organizat la nivel judeţean, aceşti oameni ne-au dau o mare lecţie despre cum să te bucuri de viaţă şi să depăşeşti orice greutăţi. Sincer, până anul trecut, nici nu am ştiut că există scule speciale de pescuit pentru nevăzători. Cu siguranţă îmi doresc să devină o tradiţie organizarea acestui concurs şi să-l dezvoltăm tot mai mult", a declarat preşedintele CJ Galaţi, Costel Fotea. Toţi concurenţii au primit diplome de participare, iar cele mai mari capturi au fost premiate cu unelte de pescuit. De asemenea, la finalul concursului, filiala locală a Asociaţiei Nevăzătorilor din România a primit din partea CJ Galaţi două maşini de scris în Braille, o tabletă, un cântar şi un tensiometru, toate adaptate persoanelor nevăzătoare.

Whoopie Ice, îngheţata pe bază de zer concentrat şi delactozat, cu prune şi gutui, realizată la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor din Galaţi, a câştigat medalia de aur la Ecotrophelia Europe 2018, concurs ce a avut loc în octombrie la Paris şi la care au participat 17 ţări.

A fost pentru prima dată când România a ocupat cea mai înaltă poziţie pe podiumul acestei competiţii. Echipa de studenţi şi profesori a reuşit să valorifice cu succes zerul rezultat în urmă fabricării unor brânzeturi şi să realizeze această îngheţată, adresată inclusiv celor care suferă de intoleranţă la lactoză. Produsul conţine gutui şi prune şi a primit deja oferte de comercializare. Echipa câştigătoare aparţine Universităţii "Dunărea de Jos" din Galaţi şi a fost compusă din studentele Alina Marina Chirilă, Ana Georgiana Popa şi Adelina Trif Pricope, coordonate de cadrele didactice prof. dr. ing. Daniela Borda, şef lucrare dr.ing. Iulia Bleoacă şi drd. ing. Florentina Bucur, de la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor. Îngheţata este un produs brevetat cu toate componentele la vedere, dar tehnologia elaborată cu secretele specifice o face imposibil de copiat. De asemenea, şi cutiuţa de ambalaj a îngheţatei este eco.

Compania ArcelorMittal a anunţat, în octombrie, că a primit o ofertă irevocabilă din partea Liberty House Group pentru achiziţia combinatului ArcelorMittal Galaţi, alături de ArcelorMittal Ostrava (Republica Cehă), ArcelorMittal Skopje (Macedonia) şi ArcelorMittal Piombino (Italia).

Cele patru unităţi sunt parte a pachetului de separare pe care compania l-a agreat cu Comisia Europeană (CE) în timpul investigaţiei de fuziune privind achiziţia de către companie a Combinatului Ilva (Italia). Încheierea tranzacţiei este subiect al finalizării achiziţiei Ilva de către ArcelorMittal şi este condiţionată de aprobarea CE, precum şi de concluziile consultărilor de informare cu Comitetele de Întreprindere la nivel european şi local. Angajaţii de pe platforma siderurgică gălăţeană au fost informaţi cu privire la acordul încheiat între ArcelorMittal şi Liberty House printr-o notă internă prezentată de directorul general Bogdan Grecu. "Această etapă din istoria noastră deschide noi oportunităţi, nu doar pentru continuarea producţiei de oţel la Galaţi, ci şi pentru dezvoltarea şi modernizarea unităţilor noastre", a declarat Bogdan Grecu. Sindicatul Siderurgistul AMG din cadrul combinatului gălăţean a reacţionat cu prudenţă la anunţul privind desemnarea unui cumpărător pentru unitatea de la Galaţi. Sindicaliştii au solicitat demararea procedurilor de informare şi de consultare privind detaliile acestei tranzacţii, în conformitate cu Directivele europene (2001/23/CE şi 2009/38/CE), precum şi încheierea unui acord scris cu ArcelorMittal şi Liberty House privind garantarea locurilor de muncă şi protecţia socială, continuarea investiţiilor şi creşterea producţiei de oţel de la Galaţi. Pe lângă poziţia CE, sindicaliştii aşteaptă o luare de poziţie şi din partea Guvernului României, inclusiv în ceea ce priveşte protejarea economiei locale şi a intereselor salariaţilor. Liberty House, parte a GFC Alliance, este un grup internaţional cu sediul în Marea Britanie, controlat de industriaşul de origine indiană Sanjeev Gupta, specializat în producerea de oţel şi aluminiu, dar şi cu operaţiuni importante de comerţ şi materii prime, precum şi reciclarea metalelor.


Articole înrudite