08 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Şantaj, înşelăciune, ameninţări şi intimidări: Metoda „Acoperişul” a făcut ravagii şi la Galaţi
Şantaj, înşelăciune, ameninţări şi intimidări: Metoda „Acoperişul” a făcut ravagii şi la Galaţi

Procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Galaţi, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul BCCO Galaţi, pe data de de 23.10.2018, au efectuat un număr de 12 percheziţii domiciliare pentru destructurarea unui grup infracţional constituit în vederea obţinerii de importante beneficii materiale prin săvârşirea infracţiunilor de şantaj şi înşelăciune, prin metoda „Acoperişul” şi au fost audiate un număr de 25 de persoane implicate în activitatea infracţională.

Oamenii, disperaţi, acceptau să plătească sume imense de teamă că rămân fără acoperiş

În urma cercetărilor s-a constatat că grupul infracţional acţiona conform metodei „Acoperişul”, uzitată de către membrii comunităţii rromilor de origine maghiară din judeţele Cluj şi Mureş. Aceştia formaseră o grupare infracţională organizată din care făceau parte inculpaţii Balazs Gabor, Arghirea Bot George Raimond şi Caluschi Radu, specializată în săvârşirea infracţiunilor de şantaj şi înşelăciune. Ei au acţionat pe raza judeţelor Galaţi, Bucureşti, Constanţa, Ilfov, Călăraşi şi Tulcea, racolând viitoarele victime de cele mai multe ori prin intermediul unor site-uri de publicitate în care ofereau servicii de reparaţii la acoperişurile imobilelor. Ca urmare a publicităţii create, membrii grupării erau contactaţi telefonic de către victime care, crezând că discută cu reprezentanţii unor societăţi comerciale serioase, solicitau întâlniri/negocieri pentru realizarea unor lucrări de reparaţii, în special la acoperişurile imobilelor. Ulterior, la momentul încheierii contractului, de cele mai multe ori se percepea un avans din preţ, iar în aceeaşi zi sau la termenul stabilit, se demarau lucrările de reparaţie/înlocuire/construire a acoperişului. După decopertarea acoperişului, în special atunci când se aduceau materiale de construcţii la locuinţele victimelor, membrii grupării solicitau plata unor sume considerabil mai mari decât cele convenite iniţial, cu titlu de tranşe din preţ. Pentru a justifica diferenţele de valoare între sumele convenite iniţial şi cele solicitate după decopertarea acoperişurilor, membrii grupării le explicau victimelor că preţul convenit iniţial şi consemnat în contract nu includea şi accesoriile sau că suprafaţa construită a fost mai mare. Astfel, membrii grupării au avut rolul de a identifica şi contacta persoane în vederea executării unor lucrări de amenajări interioare de mică amploare, precum şi de reparaţii la nivelul acoperişului. După ce iniţial au refuzat să comunice un preţ exact al lucrării sau au comunicat un preţ avantajos (de o valoare semnificativ mai mică decât cel al pieţei) şi au reuşit să atragă victimele la colaborare, liderii grupării au trimis echipe de muncitori (ceilalţi membri ai grupării) la imobilele victimelor. Respectivele echipe de muncitori au procedat la deteriorarea imobilelor în cauză, iar ulterior, coordonatorii grupării au reluat legătura cu persoanele vătămate şi le-au solicitat acestora sume mari de bani invocând diverse motive nereale. Gruparea infracţională în cauză a profitat de nevoia urgentă a victimelor de a finaliza lucrările şi de asemenea i-au constrâns psihic pe aceştia să accepte preţul propus. În situaţia în care victimele au refuzat în continuare plătirea preţului cerut de grupare, membrii acesteia au recurs la ameninţări directe (incendierea casei sau autoturismului şi acte de violenţă), agresivitate în limbaj şi comportament, intimidarea victimelor prin numărul mare de persoane şi refuzul acestora de a părăsi imobilul până când nu primeau sumele de bani cerute.

În cazul a 8 persoane vătămate, prejudiciul se ridică la peste 100.000 lei

Procurorii au reţinut în sarcina inculpaţilor că, în perioada iulie 2017 - octombrie 2018, prin folosirea de nume sau calităţi mincinoase, inculpaţii au indus în eroare un număr de peste 8 persoane vătămate care au fost prejudiciate, în total, cu sume de peste 119.460 lei şi 21.650 euro. Membrii grupului infracţional organizat sunt cercetaţi pentru comiterea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, înşelăciune în formă continuată, şantaj în formă continuată. În cauză s-a luat măsura reţinerii faţă de trei inculpaţi, alţi doi membri ai grupului infracţional s-au sustras urmăririi penale. În cursul zilei de 24.10.2018 cei trei inculpaţi au fost prezentaţi instanţei de judecată cu propunerea de luare a măsurii arestării preventive. Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.


Articole înrudite