07 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Se redeschide Grădina Zoologică din Pădurea Gârboavele
Se redeschide Grădina Zoologică din Pădurea Gârboavele

Grădina Zoologică din Galaţi are toate şansele să îşi redeschidă porţile în această lună, după ce în ultimii patru ani şi jumătate a stat închisă, a anunţat, săptămâna trecută, directorul complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii, Mădălin Şerban, dând ca termen probabil data de 8 iulie. 

Deşi unitatea a fost modernizată, preţul de intrare la Grădina Zoologică va rămâne acelaşi cu cel practicat de Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii (1,5 lei pentru copii, elevi şi pensionari şi 6 lei pentru adulţi), existând, în prezent, discuţii şi cu reprezentanţii SC Transurb pentru înfiinţarea unei linii de transport în comun până în Pădurea Gârboavele, măcar pentru zilele de weekend, astfel încât să ajungă la Zoo şi cei care nu dispun de autovehicule proprietate personală. 

Potrivit prezentării făcute de directorul Mădălin Şerban în faţa reprezentanţilor societăţii civile, “Grădina Zoologică arată foarte bine acum, nu mai are nimic în comun cu imaginea sa de acum trei-patru ani, ci se apropie de ce vedem în UE. În afară de modernizarea şi extinderea spaţiilor pentru animalele din captivitate, s-au amenajat şi aleile, s-au instalat bănci, s-a făcut şi ceva amenajare peisagistică”.

Potrivit proiectului de lucrări, spaţiile destinate animalelor au fost extinse, conform normelor europene – de pildă, dacă leul african stătea, până acum, într-o cuşcă de 45 mp, acum are la dispoziţie 5.000 mp, iar tigrul a trecut de la un spaţiu de 50 mp la unul de 6.500 mp. De asemenea, au fost îmbunătăţite condiţiile spaţiilor destinate cabalinelor, mistreţilor, urşilor etc.  

Totodată, în cadrul proiectului de modernizare s-au construit la Grădina Zoologică şi spaţii administrative, un cabinet medical-veterinar dar şi o staţie de epurare a dejecţiilor animale (staţie ce va fi vidanjată la intervale regulate), o staţie de depunere a gunoiului de grajd (produs de animalele erbivore), astfel încât acestea să nu mai fie aruncate prin pădure, aşa cum s-a întâmplat în trecut.  

Au rămas, totuşi, nemodernizate spaţiile destinate păsărilor acvatice (lebede, gâşte, raţe, porumbei), cuşti construite în anii ’70 şi nemodernizate niciodată. Şi acestea vor fi modernizate, conform unui proiect întocmit în acest an (şi pentru finanţarea căruia sunt promisiuni că va fi acordată suma necesară după rectificarea bugetară a CJ), a adăugat Mădălin Şerban, precizând că lucrările de modernizare a acestor spaţii nu vor împiedica în nici un fel redeschiderea Grădinii Zoologice. “Iniţial, în 2011, când Ministerul Mediului a alocat fonduri pentru modernizarea Grădinii Zoologice, s-a avut în vedere doar cuştile care erau neîncăpătoare pentru animale, de aceea nu au intrat în proiect şi cuştile păsărilor”, a explicat Mădălin Şerban. 

Acesta a explicat şi care au fost motivele pentru care redeschiderea Grădinii Zoologice a durat atât de mult, deşi lucrările de modernizare şi extindere a cuştilor animalelor erau gata încă din 2013. “Lucrările s-au terminat în 2013, însă atunci Grădina Zoologică avea doar 7 ha. După ce a apărut noua legislaţie, care prevedea spaţii mai mari destinate animalelor, conform normelor europene, CJ a mai dat în administrare Grădinii Zoologice încă 7 ha, deci acum avem 14 ha. Numai că, potrivit proiectului iniţial, pe 7 ha, gardul împrejmuitor nu ar fi acoperit toată noua suprafaţă. Aşa că s-a făcut, în 2014, un proiect al gardului, valoarea investiţiei fiind estimată la 8 miliarde de lei vechi, am demarat procedura de achiziţie a lucrărilor, dar în a doua parte a anului, la CJ s-a constatat că nu sunt fonduri suficiente pentru toată lucrarea, aşa că a apărut necesitatea realizării unui alt proiect ca să ne încadrăm în suma disponibilă. La sfârşitul lui 2014 s-a terminat gardul împrejmuitor, iar la începutul acestui an am depus documentaţia de avizare la Agenţia pentru Protecţia Mediului. În paralel s-au mai făcut alte demersuri pentru începerea activităţii – în a doua jumătate a lunii martie, de pildă, CJ ne-a dat în administrare spaţiile modernizate, căci, conform proiectului, spaţiile se aflau în administrarea CJ. Până spre finele lunii iunie am reuşit să încheiem şi contractele cu furnizorii de apă, energie electrică etc., aşa că acum redeschiderea Grădinii Zoologice este, cred, o chestiune de zile, însă cel mai probabil că vom redeschide Parcul Zoologic în luna iulie”, a mai spus Mădălin Şerban.


Articole înrudite