05 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Solidaritate în familia NATO din poligonul Smârdan
Solidaritate în familia NATO din poligonul Smârdan

Cei peste 350 de militari care au început, de luni, antrenamentul comun în poligonul din Smârdan au ţinut un moment de reculegere în memoria celor doi militari români care şi-au pierdut viaţa, sâmbătă, în localitatea Kandahar (Afganistan). Astfel, ceremonia de deschidere a exerciţiului militar a început cu mesajul locotenet colonelului Valentin Viorel Sfreja (coordonator din partea României la exerciţiul militar din Smârdan): “După cum ştiţi, doi camarazi şi-au pierdut viaţa în Afganistan, iar astăzi toate drapelele sunt în bernă. De aceea vă cer să ţinem un moment de reculegere în memoria celor doi camarazi”. În consecinţă, şi drapelele NATO şi ale celor cinci ţări participante la exerciţiul militar din Smârdan au fost ridicate, potrivit ceremonialului, dar doar până la jumătatea catargului, rămânând în bernă. Şi căpitanul Mathew Show, coordonatorul detaşamentului de militari britanici, a ţinut să transmită un mesaj: “Noi colaborăm cu militarii români de mult, am luptat alături de ei în Afganistan şi Irak şi din partea armatei marii Britanii aş vrea să transmit un mesaj de condoleanţe către familiile celor doi militari români căzuţi în Afganistan”.        
Modulul de pregătire „Platinum Eagle 16.1”, care a început luni în Poligonul Smârdan şi care se va desfăşura toată săptămâna, are ca obiectiv principal antrenarea în comun a subunităţilor participante, într-o concepţie unitară, pentru menţinerea capacităţii operaţionale şi creşterea interoperabilităţii. La exerciţiu participă peste 350 de militari din cinci ţări - Marea Britanie, Republica Moldova, România, Serbia şi Statele Unite ale Americii. Armata României este reprezentată de 150 de militari din Forţele Terestre aparţinând Batalionului 300 Infanterie Mecanizată „Sfântul Andrei” şi Batalionului 307 Infanterie Marină, iar din partea SUA participă aproximativ 150 de puşcaşi marini, din partea Marii Britanii participă 6 militari, iar din partea Serbiei şi Republicii Moldova, câte un pluton de infanterie de 30 de militari.
“Nu este prima oară când ne antrenăm cu militarii români şi pot spune că avem nivele de pregătire apropiate, aşa că astfel de exerciţii sunt un bun prilej pentru ca noi să învăţăm de la ei şi ei de la noi”, a declarant şi căpitanul Marc Paige, coordonatorul exerciţiului militar din partea SUA.
Exerciţiul de la Smârdan se desfăşoară în cadrul exerciţiului Black Sea Rotational Force 16 (BSRF). BSRF-16 este un exerciţiu anual, condus de Comandamentul Forţelor Infanteriei Marine ale SUA care sunt dislocate în Europa şi Africa, ce se desfăşoară în zona Mării Negre, în Balcani şi în regiunea Caucazului.


Articole înrudite