02 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Judeţul Galaţi continuă să se remarce printr-o performanţă tristă, şi anume aceea de a avea o rată a şomajului mai mare decât media înregistrată la nivel naţional. Din păcate, lucrurile nu par să se îmbunătăţească nici în următoarea perioadă, în condiţiile în care nu se întrevăd investiţii care să conducă la noi locuri de muncă, în timp ce la nivelul economiei locale numărul locurilor de muncă scade continuu, fie prin disponibilizări de personal, fie prin autodisponibilizări, modalitate la care recurg cei de la Combinat, siderurgiştii care părăsesc unitatea nefiind luaţi în calcul la stabilirea ratei şomajului. Conform situaţiei centralizate la nivelul conducerii AJOFM Galaţi, la sfârşitul lunii septembrie în evidenţele instituţiei se aflau 15.517 persoane care nu aveau un loc de muncă, dintre care 6.709 erau reprezentante ale sexului frumos. Ca şi în lunile precedente, numărul şomerilor care primeau sprijin financiar din partea statului era mic comparativ cu numărul total de şomeri, şi anume doar de 3.555, în timp ce 11.962 făceau parte din categoria şomerilor neindemnizaţi, însă o mare parte dintre aceştia beneficiau de Venit Minim Garantat. Dacă la sfârşitul lunii septembrie rata medie a şomajului la nivel naţional se ridica la 5,01%, fiind cu 0,12 puncte procentuale mai mare comparativ cu cea înregistrată în cursul lunii august, rata medie înregistrată la nivelul judeţului Galaţi s-a ridicat la 7,85%, în timp ce rata şomajului feminin a fost de 7,3%.
Cu o industrie care a ajuns o umbră a celei de odinioară şi cu o Dunăre care nu este deloc exploatată, nici din punct de vedere turistic şi nici comercial, dezvoltarea Galaţiului pare încă un vis îndepărtat.
Administraţia locală, pusă la zid
Preşedintele filialei locale a IMM-urilor, Marian Filimon, ne-a declarat că reprezentanţii autorităţii locale şi judeţene nu au o strategie legată de atragerea investitorilor români şi străini care să fie stimulaţi să facă afaceri în judeţul Galaţi. „Asociaţia noastră a depus la Primăria Galaţi acum câţiva ani un set de măsuri care dacă ar fi fost puse în practică ar fi putut conduce la atragerea investitorilor, şi aici ne refeream la acordarea pe o anumită perioadă a scutirilor de la plata unor taxe sau impozite, punerea la dispoziţie a infrastructurii necesare demarării afacerii, înfiinţarea unui serviciu în cadrul Primăriei destinat special investitorilor. Din păcate, demersul nostru nu a avut niciun ecou, nici atunci când l-am făcut şi nici acum nu a stârnit interesul nimănui din Primărie. Atâta timp cât este dezinteres pentru atragerea investitorilor, Galaţiul nu poate progresa. Autorităţile administrative ar trebui să îşi pună următoarea întrebare, şi anume de ce ar investi un om de afaceri în Galaţi şi nu în Constanţa sau la Cluj, şi atunci când vor găsi şi răspunsul la această întrebare, poate se va schimba ceva”, susţine Marian Filimon.


Articole înrudite