30 NOIEMBRIE 2023 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Un cioban din Călmăţui a murit ars de viu cu toate animalele stânii
Un cioban din Călmăţui a murit ars de viu cu toate animalele stânii

Nenorocirea noaptea trecută în satul Călmăţui din comuna Griviţa. Un cioban de la o stână, în vârstă 49 de an, a murit ars de viu împreună cu toate oile dar şi cu celelalte animale din gospodărie. Pompierii militari au intervenit, dar distanţa mare faţă de localitate cât şi faptul că în jur era numai nutreţ care ardea imediat au transformat totul într-o misiune imposibilă.
„Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi a fost solicitat să intervină în localitatea Călmăţui, comuna Griviţa, pentru localizarea şi lichidarea unui incendiu izbucnit la un depozit de furaje şi adăpost de animale. La această misiune s-au deplasat echipaje din cadrul Gărzii de Intervenţie Iveşti cu două autospeciale cu apă şi spumă şi 7 subofiţeri, a fost solicitat şi sprijinul SVSU Griviţa care a intervenit cu o autospecială şi 3 voluntari. În timpul acţiunilor de localizare şi lichidare a incendiului a fost descoperită în interiorul adăpostului de animale o persoană de 49 de ani carbonizată. Pe lângă victima omenească, incendiul a produs şi pagube materiale însemnate, cum ar fi 397 animale mici - 130 oi, 87 capre, 180 miei şi iezi şi 2 cai. Au ars şi patru tone de furaje, un adăpost de animale şi un saivan pe o suprafaţă de 80 mp. Cauza probabilă a declanşării incendiului, determinată în urma cercetărilor la faţa locului, este fumatul în locuri nepermise sau neprotejate corespunzător”, a precizat mr. Eugen Chiriţă, ISU Galaţi.
Gicu Istrate, ciobanul care a avut un sfârşit atât de tragic, nu lucra de multă vreme la stâna de Galaţi. Duminică seara i-a cerut patronului 10 lei împrumut. „Mi-a zis că vrea să meargă până la cârciumă, unde avea şi o datorie. Cred că a băut ceva şi când s-a întors şi-a aprins ţigara aici. Dar nici nu ştiu ce căuta aici, că doar îi dădusem loc de dormit în altă parte”, a spus Costel Grigoriu, proprietarul acelei stâne. Incendiu a fost observat de un nepot al proprietarului, care l-a anunţat pe tatăl acestuia. Pentru a nu se răspândi vreo boală în sat, mai ales că unii câini trăgeau să mănânce animalele arse, Primăria a cerut serviciile unei firme specializate de transport şi distrugere de resturi de natură animală.

Articole înrudite