28 MARTIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App

Directorul general al Combinatului, Bruno Ribo, a tras în urmă cu câteva zile un nou semnal de alarmă legat de faptul că taxele pe energie ameninţă industria României, lucru pe care l-a făcut  anterior şi Asociaţia Marilor Consumatori Industriali de Energie (ABIEC), din care fac parte cele mai importante unităţi din industria românească, prntre care se află ArcelorMIttal Galaţi, Alro Slatina, dar şi fabricile de ciment. Reprezentanţii asociaţiei, care s-au întâlnit în ultima perioadă cu reprezentanţii ministerelor responsabile, au avertizat că eco-taxele cresc artificial factura finală, subliniind faptul că fără o piaţă competitivă costul gazelor naturale va sufoca marii consumatori, România trebuind să implementeze soluţii, în conformitate cu strategiile UE pentru industriile majore. „Eco-taxele impuse facturii de energie, ameninţă sustenabilitatea afacerilor celor mai importante companii din România, motiv pentru care ABIEC solicită autorităţilor să implementeze, în cel mai scurt timp, măsuri suplimentare pentru a sprijini industria locală, în conformitate cu soluţiile propuse la nivelul Uniunii Europene. Membrii asociaţiei subliniază faptul că actualele schimbări legislative referitoare la eco-taxe sunt anulate de creşterea numărului capacităţilor de producere a energiei din surse regenerabile.
„Noi, în calitate de mari consumatori de energie, plătitori de taxe şi angajatori, dorim să ne continuăm dezvoltarea pe termen lung în România şi să rămânem competitivi pe pieţele internaţionale. Solicităm un tratament corect şi clar, măsuri similare celor implementate sau în curs de implementare de Uniunea Europeană şi de statele membre, axate pe sustenabilitate şi nu pe afaceri de conjunctură. UE a recunoscut importanţa strategică a principalelor industrii pentru viitorul Europei. La rândul nostru, oferim sprijin autorităţilor din România în angajamentul lor faţă de industria locală”, a declarat Marian Năstase, preşedintele ABIEC. Marii consumatori industriali susţin că trebuie să plătească taxe suplimentare pentru energie, ceea ce a dus la o creştere constantă a facturii finale, afirmând că România plăteşte cele mai mari taxe de sprijin pentru energia regenerabilă (224% din media UE, aşa cum rezultă dintr-un studiou PwC citat de CE). În ceea ce priveşte gazul, dublarea preţului în mai puţin de doi ani nu este o soluţie viabilă pentru industrie, susţin membrii asociaţiei, care afirmă că România nu dispune, încă, de o piaţă competitivă, preţurile fiind determinate de importuri, până în 2016, deci nu sunt îndeplinite condiţiile pentru o piaţă liberă.
 
Facilităţi fără nicio condiţie?
 
În timp ce se pregătesc să mai demoleze un furnal care nu este funcţionabil şi care va deveni o sursă de fier vechi, reprezentanţii conducerii Combinatului solicită să li se acorde anumite facilităţi, fără să spună ce oferă la schimb, preţul energiei şi al gazelor naturale fiind în atenţia lor specială. Măsurile luate de Executiv pentru reducerea facturilor la energie, prin modificarea legislaţiei referitoare la schema de sprijin pentru energia regenerabilă printr-o amânare la plată a unei părţi din aceste subvenţii, a avut un efect limitat asupra marilor consumatori de energie din industrie. „Nu vedem schimbări importante şi viteza cu care se schimbă aceste lucruri nu este suficient de bună. De fapt, noi nu suntem împotriva producătorilor de energie regenerabilă şi nici împotriva liberalizării tarifelor la gaze naturale. Ceea ce spunem noi este că efectele nedorite ale acestor măsuri trebuie rezolvate pentru marii consumatori, pentru că, dacă nu se rezolvă, se creează distorsiuni enorme în privinţa competitivităţii pe care noi o avem cu competitorii noştri care vin din zona CSI, Rusia şi Ucraina, şi despre care ştim că plătesc pentru energie jumătate din cât plătim noi. Iar noi ne luptăm cu aceşti concurenţi. Există o problemă în România, dar există o problemă şi în Europa, pentru că tendinţa europeană este de creştere a preţului la resursele energetice, în toate zonele. În Statele Unite preţul a scăzut cu 30%, iar în acelaşi timp, în Europa preţul a crescut cu 30%”, a declarat Bruno Ribo.


Articole înrudite