21 IUNIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Un poliţist a încercat să muşamalizeze primul accident comis de şoferul care a omorât doi copii
Un poliţist a încercat să muşamalizeze primul accident comis de şoferul care a omorât doi copii

Mai multe detalii au ieşit la iveală după ce Tribunalul Galaţi a respins acordul de recunoaştere a vinovăţiei pe care Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Bujor ar fi vrut să îl încheie cu Ivanciu Corcioveiu, tânărul de 23 de ani care a ucis doi copii cu maşina pe 6 septembrie 2016 în localitatea gălăţeană Folteşti, pe când făcea „liniuţe“ cu un prieten. Acordul de recunoaştere nu avea legătură cu drama produsă pe şosea de Ivanciu Corcioveiu, ci de un accident anterior, fără victime, dar de la care şoferul a fugit, aşa cum avea să o facă şi după uciderea celor doi copii. Astfel, conform detaliilor din dosar, în acest prim accident fără victime a fost implicat şi un poliţist care trebuia să se ocupe de caz şi care ar fi încercat să muşamalizeze totul. Pe 20.06.2016, în jurul orei 4 dimineaţa, Ivanciu Corcioveiu, deşi nu deţinea permis de conducere şi consumase băuturi alcoolice, a condus autoturismul marca BMW X1, cu numărul de înmatriculare GL-13-DRC, pe DJ 253, pe raza şi în apropierea localităţii Viile, judeţul Galaţi, în care se mai aflau două fete. La km 37 +300 al drumului judeţean, pe fondul vitezei excesive, a derapat într-o curbă, răsturnându-se într-un şanţ colector. În urma accidentului de circulaţie, toţi cei trei ocupanţi ai autoturismului au suferit diverse răni, iar Corcioveiu a fugit de la locul accidentului, luând plăcuţele de înmatriculare ale autoturismului şi documentele acestuia. În aceeaşi zi, şoferul fără permis a încercat să o determine prin ameninţare pe una dintre fete care se găsea în maşină în momentul accidentului, iar în noaptea de 22/23.06.2016, prin corupere, să nu dea declaraţii organelor de urmărire penală în legătură cu producerea accidentului în urma căruia a fost vătămată. Poliţistul care trebuia să se ocupe de caz, Silviu Daniel Stan, care activează în cadrul postului de Poliţie din localitatea gălăţeană Măstăcani, l-a ajutat pe acesta, sugerându-i să identifice o altă persoană care să pretindă că ar fi condus autoturismul.

Abuz în serviciu şi favorizarea făptuitorului

Conform procurorilor, poliţistul l-a transportat pe Corcioveiu cu autospeciala MAI din dotarea postului de Poliţie Măstăcani, spre locuinţa lui Costel Vieru, vărul lui Corcioveiu, din satul Chiraftei, acesta din urmă declarând ulterior în mod mincinos poliţiştilor din cadrul Poliţiei oraşului Târgu Bujor că el condusese autoturismul la momentul producerii accidentului.
”În aceleaşi împrejurări, în dimineaţa de 20.06.2016, în jurul orei 4, inculpatul Stan Silviu Daniel, după constatarea săvârşirii de către inculpatul Corcioveiu Ivanciu a infracţiunilor de conducere sub influenţa alcoolului şi vătămare corporală din culpă, nu a intervenit în interesul conservării probelor, astfel cum îi impuneau dispoziţiile art. 28 alin. 4 din Legea nr. 218/2002, neîndeplinindu-şi astfel atribuţiile de serviciu, omisiune ce a avut drept consecinţă îngreunarea tragerii la răspundere penală a inculpatului Corcioveiu Ivanciu (în ceea ce priveşte infracţiunea de vătămare corporală din culpă), respectiv împiedicarea tragerii la răspundere penală a aceluiaşi inculpat (în ceea ce priveşte infracţiunea de conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului)”, susţin procurorii. Pe 27 februarie, Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Bujor l-a trimis în judecată pe Ivanciu Corcioveiu pentru conducerea unui vehicul fără permis de conducere, părăsirea locului accidentului şi influenţarea declaraţiilor. Poliţistul Silviu Daniel Stan va răspunde pentru abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos patrimonial sau nepatrimonial şi favorizarea făptuitorului. Vărul lui Corcioveiu, Costel Vieru, va fi judecat pentru participaţie improprie la infracţiunea de fals intelectual şi favorizarea făptuitorului.


Articole înrudite