04 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Ce trebuie să ştii când călătoreşti cu animalul de companie în Uniunea Europeană
Ce trebuie să ştii când călătoreşti cu animalul de companie în Uniunea Europeană

Plecarea în vacanţă devine o problemă atunci când nu ai cu cine să-ţi laşi animalul de companie sau nu vrei să te desparţi de el. Ce este de făcut în această situaţie? O variantă ar fi să-l iei cu tine, dar ce te faci atunci când trebuie să călătoreşti într-un alt stat membru al UE? Pentru situaţiile de genul acesta există reguli clare atât la nivel european, cât şi în fiecare stat în parte, Centrul European al Consumatorilor - ECC Romania îţi arată care sunt regulile generale pe care trebuie să le respecţi.

Care sunt condiţiile pentru a călători cu un animal de companie în UE

În primul rând, animalul tău de companie trebuie să fie mai mare de 3 luni. Acest lucru poate fi explicat prin faptul că animalul de companie trebuie vaccinat împotriva rabiei, iar acest lucru este posibil după vârsta de 3 luni.

Dacă animalul tău de companie este câine, pisică sau dihor, trebuie să deţii un paşaport UE pentru animalele de companie eliberat de un veterinar autorizat în acest sens de autoritatea competentă. Acest paşaport certifică faptul că animalul tău de companie a fost vaccinat împotriva rabiei cu mai mult de 21 de zile şi cu mai puţin de 1 an înainte de data plecării . În unele state membre sunt necesare şi alte tratamente aplicate animalului de companie, pentru a fi permisă intrarea, precum deparazitarea.

Tot pentru câini, pisici şi dihori este nevoie ca animalul să poată fi identificat cu un microcip. Pentru animalele care au fost tatuate pentru identificare până în anul 2011, acestea pot intra într-un alt stat membru (cu excepţia Marii Britanii, Irlandei şi Maltei) fără a fi nevoie de microcip , dacă acel tatuaj este clar şi lizibil.

Pentru alte animale de companie este posibil să ţi se ceară un certificat de sănătate emis de un veterinar.

Trebuie să iei în considerare faptul că fiecare stat membru poate impune reguli suplimentare privind intrarea cu un animal de companie pe teritoriul său (reguli care ţin de sănătatea animalelor) sau chiar pot interzice intrarea unor anumite rase de animale. Poţi verifica care sunt condiţiile intrând pe site-urile autorităţilor competente din UE utilizând acest link: http://ec.europa.eu/food/animals/pet-movement/ms-websites_en.

De asemenea, în cazul în care călătoreşti cu mai mult de 5 animale de companie, aceasta este considerată a fi o călătorie comercială şi sunt impuse alte reguli. De aceea este bine să iei legătura cu autoritatea competentă pentru mai multe informaţii. La noi aceasta este Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi Pentru Siguranţa Alimentelor.

Transportul cu maşina proprie

Asigură-te că animalul de companie este securizat şi că nu reprezintă un risc pentru sine sau pentru tine. Câinii ar trebui transportaţi securizaţi cu o centură sau într-o cutie adecvată pentru transport. Tot într-o cutie specială ar trebui transportate şi animalele mici. Evită să călătoreşti pe caniculă şi nu-ţi lăsa animalul de companie singur în maşină. Dacă plănuieşti o călătorie mai lungă, ar fi bine să-ţi obişnuieşti animalul de companie dinainte cu maşina şi cutia de transport.

Transportul cu trenul

Fiecare companie feroviară îşi poate stabili propriile reguli privind transportul animalelor de companie. De obicei, animalele mici trebuie ţinute în cutii pentru transport, iar câinii trebuie ţinuţi în lesă şi să poarte botniţă. În unele cazuri chiar şi animalul tău de companie va trebui să aibă bilet de tren. Pentru mai multe informaţii, contactează compania feroviară înainte de călătorie.

Transportul cu avionul

Călătoria cu avionul poate fi mai rapidă, dar este un pic mai complicat. Fiecare companie aeriană îşi poate stabili propriile reguli. Unele companii îţi vor solicita să declari că vrei să călătoreşti cu animalul de companie în timpul procesului de rezervare. Alte companii acceptă să fie informate asupra acestui fapt şi mai târziu, dar impun anumite termene limită. În sfârşit, există şi companii care refuză transportul animalelor de companie sau care acceptă doar anumite animale.
Cele mai multe companii aeriene fac excepţii pentru câinii de asistenţă şi ghidare şi le permit călătoria în cabina pasagerilor, chiar dacă nu întrunesc mărimea şi greutatea necesare. Trebuie însă să ţii minte că spaţiul pentru aceşti câini este limitat şi să anunţi compania din timp.

În general, călătoria cu un animal de companie în avion necesită o cutie de transport care să îndeplinească următoarele condiţii (IATA):
- Animalul să aibă suficient spaţiu pentru a sta în picioare, pentru a se întoarce şi pentru a sta culcat.
- Este ventilată în mod adecvat, dar închisă, astfel încât animalul să nu poată ieşi.
- Podeaua cutiei trebuie să fie solidă şi să nu permită scurgerea lichidelor.
- Are containere pentru mâncare şi apă care pot fi accesate din exterior pentru a fi umplute.
Companiile aeriene stabilesc dacă animalul tău de companie poate călători în cabina pasagerilor sau în cală în funcţie de mărimea şi greutatea animalului şi a cutiei de transport.

Taxele de transport pot varia în funcţie de distanţă, greutate, etc.

”Informează-te din timp înainte să pleci în vacanţă cu animalul de companie. Verifică toate condiţiile aplicabile intrării tipului tău de animal de companie în statul în care vrei să pleci, citeşte termenii şi condiţiile companiei de transport pentru a fi sigur că nu îţi este refuzată îmbarcarea. Ca un ultim sfat, nu uita că pentru animalul tău de companie orice călătorie de acest gen reprezintă în multe cazuri un stres destul de mare, aşa că fii sigur că ai epuizat toate variantele înainte de a lua în calcul opţiunea de a-ţi lua animalul de companie cu tine în vacanţă,” a declarat Irina Chiriţoiu, Director ECC Romania.


Articole înrudite