19 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App

Problemele care ar putea apărea în privinţa furnizării căldurii nu sunt unele noi, dacă ţinem cont de faptul că acest lucru a devenit un lucru obişnuit în ultimii ani înaintea începerii iernii, când datoriile au fost principalul motiv al apariţiei unor neînţelegeri între Apaterm şi Electrocentrale. Nici de această dată situaţia nu este diferită, problema datoriilor înregistrate către Romgaz de Electrocentrale şi implicit datoriile înregistrate de către Apaterm către furnizorul local de agent termic primar, precum şi facturile restante ale populaţiei, fiind din nou puse pe tapet în cadrul unor discuţii care au durat peste 2 ore şi care ar fi trebuit să limpezească un singur lucru, şi anume dacă de la 1 noiembrie Electrocentrale va furniza agent termic primar către Apaterm. Prefectul Galaţiului, Emanoil Bocăneanu, a dorit să afle de la reprezentanţii Electrocentrale, Apaterm, dar şi ai Primăriei dacă au fost rezolvate problemele legate de furnizarea agentului termic şi dacă locuitorii Galaţiului vor avea căldură în această iarnă.

Aşa cum v-am relatat în ediţia de ieri a ziarului nostru, directorul Electrocentrale, Ovidiu Graure, a precizat că a purtat în ultimele două săptămâni discuţii atât cu reprezentanţii Apaterm, cât şi ai Primăriei şi ai Romgaz şi s-a ajuns la o înţelegere care trebuie însă parafată printr-un act care ar urma să fie semnat la începutul săptămânii viitoare. Directorul Electrocentrale a spus că Romgaz cere efectuarea de plăţi în avans pentru furnizarea debitului necesar de gaze naturale, reamintând că protocolul de eşalonare a datoriei semnat în cursul iernii trecute nu a fost respectat decât până în aprilie. „Cei de la Romgaz au toată bunăvoinţa, dar ţinând cont de precedente, vor nişte garanţii, precum şi plata în avans a unei sume. Eu cred că toată lumea trebuie să facă eforturi pentru ca locuitoii Galaţiului să aibă căldură în această iarnă”, a declarat directorul Electrocentrale. Acesta a mai spus că la începutul săptămânii viitoare vor fi scoase la licitaţie pe OTCOM pachete de energie electrică, societatea sperând să mai facă astfel rost de fonduri care vor merge în contul Romgaz. Directorul Apaterm, Adriana Stratulat, a ţinut să precizeze că au fost făcute demersuri pentru creşterea încasărilor de la populaţie şi a mai precizat că pe data de 15 octombrie instanţa va decide dacă societatea va intra sau nu în faliment.

Directorul de producţie al Apaterm, Mircea Ispas, a precizat că în cazul în care Apaterm ar intra în faliment, noua societate înfiinţată prin hotărârea Consiliului Local, Calorgal, va putea să asigure furnizarea căldurii şi a apei calde, urmând să preia o parte din angajaţii Apaterm. Reprezentantul Primăriei, Gigi Caliga, a precizat că muncipalitatea are o strategie legată de termoficare, care este postată pe site-ul Primăriei, şi că se va elabora un regulament legat de asociaţiile de locatari. Spiritele s-au încins la un moment dat, când preşedintele IMM-urilor gălăţene, Marian Filimon, a avertizat autorităţile că s-ar putea ivi probleme mari dacă Galaţiul va rămâne în această iarnă fără apă caldă şi căldură. Liderul sindicatului Solidaritatea, Gheorghe Tiber, a ţinut să spună că vinovăţia pentru situaţia la care s-a ajuns în ceea ce priveşte asigurarea căldurii nu aparţine în principal gălăţenilor care nu şi-au achitat datoriile la întreţinere, aşa cum se doreşte să se inducă, ci întregii clase politice care timp de 23 de ani a făcut numiri şi a luat decizii care nu au avut întotdeauna drept criteriu de bază competenţa.


Articole înrudite