12 OCTOMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
„Anomalia” de la Izvoarele, un fenomen unic şi deocamdată inexplicabil
„Anomalia” de la Izvoarele, un fenomen unic şi deocamdată inexplicabil

La Izvoarele, pămânul încă nu s-a liniştit. Şi marţi noaptea şi miercuri dimineaţa oamenii au fost iarăşi zgâlţâiţi. Ai venit din nou specialiştii de la Bucureşti, de data asta de la două institute - şi de la cel de Fizică a Pământului, şi de la cel de Geofizică. Mihai Diaconescu, de la Institutul de Fizică a Pământului, dar şi echipa de cercetători a Institutului de Geofizică au ajuns din nou la Izvoarele. Mihai Diaconescu a precizat şi că acest fenomen de la Izvoarele este acum discutat cu specialişti în seismologie din întreaga lume. „Nu este anormal să ne consultăm colegii. Se va discuta şi în Japonia de acest fenomen, şi eu am discutat cu colegi din America. Este normal să ne interesăm ce părere au colegii noştri din America, Europa. Fenomenul de la Izvoarele este unic prin numărul mare de cutremure localizat în zonă restrânsă. Au fost şi în Brazilia, dar nu aşa. Este aici, la Izvoarele, o anomalie. Vom vedea exact care este cauza, dar va mai trebui să treacă timp, aşa că nu terminăm până la data când Guvernul a cerut raportul. Pănă la urmă, pământul nu ţine cont de ce vor premierul Ponta sau preşedintele Băsescu, sau oricine. Trebuie să avem date clare pentru a şti ce se întâmplă aici”, a spus Mihai Diaconescu.

Echipa de la Institutul de Geofizică a instalat la Izvoarele un aparat care măsoară mişcările în sol. Cercetătorii vor să vadă în ce măsură alunecările de teren au influenţă asupra crăpăturilor ce apar în case. A fost instalat un înclinometru, de fapt o serie de electrozi fixaţi pe tije legate între ele de un cablu prin care trece curent electric. „Curentul electric ajunge în scoarţă şi în funcţie de rezistenţa fiecărui tip de rocă la curentul electric, primim date despre înclinarea straturilor de pământ. Acestea sunt stocate în aparat şi le citim în fiecare seară. Până vineri vom face asta”, spunea Raluca Maftei.

Oamenii, cu ochii pe găurile din ce în ce mai mari din pereţi

Localnicii din Izvoarele sunt la limită, şi cu teama, şi cu panica. Degeaba vine atâta lumea la ei în sat, dacă nimeni nu le poate da o explicaţie. Se uită la crăpăturile din ce în ce mai mari din pereţi şi se gândesc cu groază că rămţn la irană în drum. Marţi noaptea şi miercuri dimineaţă au mai avut loc alte trei cutremure, dar acestea au fost sub 2 grade pe scara Richter. „Se vede cum s-a deplasat de pe 5, când au pus semnul, şi până acum. Aici în casă e vorba de 2 până la 4 centimetri, dar în fosta baie, că nu mai am ce face cu ea, e crăpătura cât să bagi palma. Nu ştim cât mai ţine aşa casa, mai ales că tot ne zguduie pământul”, spunea Simion Mocanu. Vecina lui, Elisabeta Stoian, vede şi cum de la zi la zi semnele făcute pe pereţi de specialişti se adâncesc. „Mai ales după sobă şi în camera mică se vede cât s-a mai mişcat. Păi noi cum să avem linişte? Dacă se duce cu totul casa? Ce facem noi acum, în prag de iarnă?, spunea femeia, oftând şi rugându-se să se termine totul odată.

De la 2 cutremure în 1997, la 240 în 2013

La Izvoarele, acest tip de cutremure are o istorie proprie, dar niciodată nu au fost atât de multe. În 1987 au fost în Izvoarele 2 cutremure. Atunci se pare că a început totul. „În 2005 au urmat 5 zile de cutremure, în 2006 alte 8 zile, patru în septembrie şi patru în noiembrie, în 2007 au fost 8 cutremure în mai şi 5 în septembrie, în 2009 alte 18 zile cu cutremure, iar în 2010 am avut 2 zile cu cutremure. În decembrie 2012 am avut 11 cutremure între 6 şi 29 august, iar în 2013, în august am avut 27 de zile cu astfel de cutremure mici. Dar niciodată nu au fost aşa de multe. Acum avem, se pare, 240-250 până acum”, spunea Emil Dragomir, consilier la Primăria Slobozia Conachi.

În Izvoarele, o parte a celor afectaţi de cutremure au asigurări. Este şi cazul soţilor Mocanu, numai că deocamdată nu le-a călcat pragul niciun asigurator. „Oamenii să nu păţească la fel ca la inundaţii, când cei de la firmele de asigurări au venit la unele persoane din Slobozia Conachi şi au încercat să le răscumpere asigurările pe mai nimic”, a spus Emil Dragomir. Una dintre localnicele din Slobozia Conachi povesteşte, sub protecţia anonimatului, ce a păţit. „Am casa distrusă în proporţie de 75% de inundaţii, dar şi de cutremurele de acum. Aşa au decis cei care au evaluat pagubele. Asigurarea e de 20.000 de euro. Şi au venit de la firma de asigurare şi au vrut să îmi dea doar 5000 de lei. Ce să fac eu cu atât? Nu aşa scrie în asigurare. Dacă nu sunt corecţi, îi dau în judecată. Din păcate, au reuşit să păcălească bătrânii”, a spus localnica. Oricum, loviţi şi de ape şi traumatizaţi de cutremurele continue, localnicii din Izvoarele nu mai ştiu unde va culmina totul.


Articole înrudite