29 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
„Viitorul primar trebuie să fie cineva care iubeşte oraşul şi pe gălăţeni”
„Viitorul primar trebuie să fie cineva care iubeşte oraşul şi pe gălăţeni”
Pe ultima sută de metri a celui de-al treilea mandat în fruntea Primăriei, pe care a condus-o timp de 12 ani de zile, primarul Dumitru Nicolae a acceptat să ne vorbească atât despre ceea consideră că a făcut pentru gălăţeni cât şi despre nerealizările pe care le-a avut. Interviul cu primarul Dumitru Nicolae l-am realizat într-o zi de sâmbătă, când acesta se afla la biroul său din Primărie pentru a rezolva o parte din problemele cu care este asaltat zilnic.
„Nu e suficient pentru Galaţi, dar e un început”
- Cum lăsaţi oraşul după 3 mandate de primar al Galaţiului?
- Am dorit să fac 3 mandate pentru că oraşul Galaţi avea nevoie de rezolvarea unor probleme majore. Şi problemele majore ale oraşului erau legate şi de faptul că oraşul a fost distrus de 2 ori în decursul celor două războaie mondiale, fiind afectat în proporţie de 25-30% şi de aici au apărut o serie întreagă de probleme legate de infrastructură care au fost trecute cu vederea. Vreau să spun că am respectat legile Uniunii Europene dar pentru a accesa fondurile ISPA şi pentru derularea programului au fost necesare proceduri anevoioase, care au necesitat timp. E un sistem birocratic în Uniunea Europeană de care mă îndoiesc că se poate trece aşa uşor. Am înfiinţat un compartiment serios în cadrul Primăriei în această direcţie. Galaţiul are 2-3 probleme mari de tot. Prima problemă e legată de canalizare. Până anul acesta, în luna februarie, toate apele menajere se vărsau prin guri de scurgere în Dunăre. Problema trebuia neapărat rezolvată deoarece Uniunea Europeană nu acceptă, impunând tot felul de măsuri. Am reuşit să colectăm apa de la toate gurile de scurgere, care ajung la o staţie de pompare, o lucrare foarte mare, foarte grea, care pune încă probleme. A doua problemă grea a fost cea a gunoiului menajer, iar până nu se face disciplină şi ordine în colectarea gunoaielor nu avem linişte. Avem staţie de depozitare a deşeurilor, avem şi pubele. Din păcate, o anumită parte a celor care fac campanie electorală se răzbună pe coşurile de gunoi. Acum un an şi jumătate am fost la suedezi pentru a vedea o staţie de ardere a deşeurilor care vreau să se facă şi la Galaţi şi care va rezolva o mare problemă, cea a căldurii. Am făcut 850 de locuinţe pentru tineri, am remediat locuinţe din fondul locativ vechi. Nu e suficient pentru Galaţi, dar e un început.
”Un oraş fără canalizarea pusă la punct nu e un oraş ca lumea”
- Poate fi considerată o reuşită canalizarea oraşului? Nu este un secret că în timpul efectuării lucrărilor ISPA, care au transformat oraşul într-un adevărat şantier, nervii şoferilor şi nu numai au fost puşi la grea încercare.
- Când am venit la Primărie, canalizarea era realizată în procent de 42%, luând în considerare lungimea străzilor, iar acum las oraşul canalizat în procent de 89%. Un oraş fără canalizare pusă la punct nu e un oraş ca lumea. A treia mare problemă a Galaţiului este cea a solului. Sunt foarte multe surpări, lucru care arată că solul este sensibil la înmuiere. O asemenea problemă o au doar două oraşe din România şi anume Galaţiul şi Paşcani. Nici la nivelul Galaţiului nu sunt toate cartierele afectate de această problemă. De exemplu, cartierul Dunărea nu are probleme, în cartierul Þiglina 1 şi centrul oraşului problema există.
„Din păcate, sunt politicieni gălăţeni care vorbesc după ureche şi s-au băgat aiurea în problema căldurii”
- Cu ce probleme deosebite se confruntă Galaţiul?
- Una dintre probleme este cea a încălzirii locuinţelor. Galaţiul are 80.000 de apartamente încălzite în sistem centralizat, fiind unul din primele trei oraşe din ţară în ceea ce priveşte numărul de locuinţe racordate la sistemul centralizat şi bineînţeles că are probleme extrem de grele legate de încălzirea eficientă. Din păcate, sunt unii politicieni care vorbesc după ureche şi s-au băgat aiurea în problemă. Din păcate, apar tot felul de hrube care ne-au creat probleme atunci când se face o investiţie. O altă mare problemă este cea a disciplinei civice, fiecare aruncând unde vrea ce vrea, devastând coşurile de gunoi. Toate spaţiile verzi sunt vandalizate, în fiecare dimineaţă trebuie făcută curăţenie, toate băncile sunt mâzgălite, capacele de canalizare dispar...
„Dacă nu îşi va mări capacitatea de producţie, Combinatul poate ajunge ca iepuraşul SRL”
- În ultimii ani Galaţiul a stat prost şi la capitolul înfiinţării locurilor de muncă şi aici aş vrea să subliniez ceea ce se întâmplă cu Combinatul, unde numărul locurilor de muncă s-a redus drastic ca urmare a autodisponibilizărilor. Cum vedeţi din acest punct de vedere lucrurile?
- Problema legată de locurile de muncă este foarte gravă, oraşul a ajuns în situaţia aceasta din cauza faptului că întreprinderile mari, cum ar fi Şantierul Naval Damen sau Combinatul, şi-au redus substanţial activitatea în timp ce unii aşa-zis oameni de afaceri au făcut ce au vrut. Eu sunt convins că, dacă Combinatul se mişcă, treaba se poate îmbunătăţi. Dacă nu, treaba nu va fi bună. După mine, Combinatul poate să îşi mărească capacitatea de producţie. Nu este normal ceea ce se întâmplă acum, când se vorbeşte şi despre închiderea UPSRS. Dacă lucrurile vor continua aşa, Combinatul va ajune iepuraşul SRL. În ceea ce priveşte faptul că nu s-au înfiinţat societăţi care să facă producţie ci supermarket-uri, motivul este unul simplu: străinii care vin să investească vor să câştige repede şi cât mai mult.
„Funcţia de primar e foarte grea, mai ales că legislaţia nu este foarte clară”
- Care consideraţi că este cea mai mare realizare a dumneavoastră ca primar? Dar nerealizare?
- Cea mai mare reuşită este finalizarea proiectelor ISPA în ceea ce priveşte apa şi canalizarea precum şi în domeniul menajer. Cea mai mare nerealizare a fost faptul că nu am reuşit să găsesc un limbaj comun cu conducerea guvernelor care au fost ca oraşul să depăşească situaţia în care se află.
- Care a fost cea mai neplăcută experienţă care aţi trăit-o ca primar?
- A fost aceea când ai o şedinţă de Consiliu Local, vii cu nişte proiecte de hotărâri care ştii precis cât de importante sunt pentru oraş şi te trezeşti cu refuzul de a le semna pentru că se fac bisericuţe sau pentru că sunt tot felul de interese.
- Cum credeţi că ar trebui să fie viitorul primar al Galaţiului?
- Mult timp mi-am pus întrebarea asta şi bineînţeles că a trebuit să mă documentez şi din istorie. Viitorul primar trebuie să fie cineva care iubeşte oraşul şi pe gălăţeni. Trebuie să fie un om onest şi care să nu îşi dorească să se îmbogăţească de pe urma acestei funcţii. Un om bun sau un om verde nu au ce căuta. Trebuie să aibă experienţă în conducere deoarece funcţia de primar e foarte grea, mai ales că legislaţia nu este foarte clară. De exemplu, legea retrocedărilor s-a schimbat de 10 ori în 10 ani. Eu, de exemplu, nu aş alege un primar care are vârsta de până la 30 de ani şi care să fie pătruns de dorinţa de a se îmbogăţi. Pentru că tentaţii sunt... Uitaţi-vă la cazul Boldea. În oraşul Galaţi avem mai mulţi de tipul lui Boldea.
„Ceea ce nu îmi place este că angajaţii sunt plătiţi necorespunzător”
- Dacă tot aţi adus vorba de corupţie, ce puteţi spune despre corupţia existentă la Primărie, lucru care nu poate fi negat că nu ar exista în unele cazuri, dovadă fiind şi angajaţii care au fost anchetaţi pentru anumite nereguli.
- Corupţie este peste tot, nu trebuie să ne facem iluzii cu asta. În general sunt mulţumit de activitatea funcţionarilor din Primărie. Ceea ce nu îmi place este că angajaţii sunt plătiţi necorespunzător.
- Dacă ar fi să vă analizaţi activitatea desfăşurată timp de 3 mandate, ce notă v-aţi da pe o scară de la unu la zece?
- Sincer nu ştiu. Notă de trecere mi-aş da sigur.
- Gălăţenii v-au ales de 3 ori consecutiv primar al oraşului. Care din cele 3 mandate a fost cel mai greu?
- Primul mandat, deoarece am luat Primăria cu datorii iar acum o las fără datorii.
- Fără datorii? Creditul în valoare de 60 de milioane de lei contractat pentru reabilitarea străzilor şi care trebuie rambursat nu îl consideraţi drept o datorie pe care o lăsaţi şi care trebuie plătită de viitorul primar şi Consiliu Local?
- Nu.
„La televizor nu mă mai uit de 3 ani”
- Acum, când mai aveţi doar o lună de mandat, aş vrea să vă întreb când vor fi finalizate lucrările la Baia Comunală.
- Nu aş vrea să mă prindă sfârşitul săptămânii şi sper că o voi inaugura. Lucrăm şi la canalizarea din cartierul Dimitrie Cantemir şi cred că în cel mai scurt timp vom da cheile la locuinţele de acolo şi să începem măsurătorile pentru atribuirea loturilor de casă.
- Ce veţi face după ce nu veţi mai fi primar?
- În primul rând mă voi duce la staţiune în Covasna şi după aceea mă voi gândi ce voi face. Probabil că mă voi apuca de ceva.
- Vă veţi retrage din PSD?
- Nu mă retrag din PSD deoarece PSD e un partid de stânga în mod corect şi care are oameni bine pregătiţi.
- Ce părere aveţi despre presă?
- Nu-s prea mulţumit de presa gălăţeană. Eu consider că articolele trebuie făcute cu maximă responsabilitate. La televizor nu mă mai uit de 3 ani.
„Cred că va fi o campanie electorală cu mulţi pumni”
- Ce sfat le-aţi da gălăţenilor care pe 10 iunie trebuie să îi aleagă pe cei care vor conduce oraşul timp de 4 ani?
- Le-aş spune că ei sunt singurii care pot alege cine să fie în fruntea oraşului şi că nu trebuie să se uite la culoarea politică a fiecăruia ci după mine ar trebui să se uite la om şi la caracterul său, în opinia mea contând foarte tare ca acea persoană să nu fie pusă pe căpătuială.
- În încheiere aş vrea să vă întreb cum credeţi că se va desfăşura campania electorală.
- Cred că va fi o campanie electorală cu mulţi pumni. La propriu şi la figurat.


Articole înrudite