03 MARTIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Zbor către moarte
Zbor către moarte
Accident aviatic pe un câmp la 30 de km de Galaţi, în apropierea localităţii Scânteieşti. Un motodeltaplan care intrase ilegal în spaşiul aerian al României şi decolase cel mai probabil pe la ora 1-2 noaptea din Republica Moldova, s-a izbit de sol şi s-a rupt în bucăţi. Iulian Dumitru, un cioban din partea locului, a observat epava şi a sunat la 112.
„Un localnic a anunţat pe 112 incidentul. A intervenit şi Smurd-ul, dar, din păcate, bărbatul era deja mort”, a precizat cpt. Eugen Chiriţă, de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi.
Ciobanul nu avea de unde să ştie că avionul, cu un motor de 60 cp în 2 cilindri era deja urmărit, de la sol, cu termoviziunea, de către poliţiştii gălăţeni de frontieră.
„Noi urmăream mai de mult, din martie, un avion uşor care obişnuia să vină din zona Republicii Moldova, fiind probabil implicat în ceea ce pare a fi un nou mod de a face trafic cu ţigări. Pe la ora 2 a apărut pe termoviziune, a fost urmărit circa 16 km, când s-a observat că intră în picaj, şi apoi am mai observat urme de căldură de la o persoană pe sol la câteva sute de metri de locul accidentului. Lângă epavă s-au descoperit 17 pachete de ţigări Plugarul”, a precizat Oana Galu, de la Inspectoratul Judetean al Politiei de Frontieră Galaţi.

Pilotul s-a aruncat înainte de impact şi asta l-a costat viaţa

Cadavrul pilotului, un bărbat de vreo 100 de kg şi circa 40 de ani, a fost găsit la 300 de metri de locul impactului.
„S-a speriat, probabil, că i s-a oprit motorul, şi s-a aruncat. De la 6-7 metri, cred, deoarece s-a făcut groapă sub el, deci era de la o mare înălţime. Aparatul s-a prăbuşit, practic, deoarece nu avea pilot. Cine ştie, dacă pilotul era în aparat în momentul impactul, poate supravieţuia, deoarece o parte a cockpitului e întreagă”, a declarat Albert Malaxa, inspector de navigabilitate la Aeroclubul României.
Gariel Petrache, procuror al Parchetului de pe lângă Curtea  de Apel Galaţi, nu infirmă ipoteza legată de contrabanda cu ţigări. Pilotul nu avea asupra lui acte de identitate ci doar un combinezon şi o cască roşie de preotecţie. Până şi telefonul îi lipsea. Omul s-a strivit la impactul cu solul iar oasele i-au ieşit din combinezon.
Motodeltaplanul era modificat pentru contrabandă, aparatul având nişte plăci din aluminiu care nu au ce căuta în mod normal. Specialiştii presupun că de acestea erau legate ţigările care apoi erau eliberate, printr-un mecanism, şi lăsate să cadă din aer.

Articole înrudite