03 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
25 de locuri scoase la concurs pentru rezidenţiat
25 de locuri scoase la concurs pentru rezidenţiat
În acest an, luna noiembrie va fi plină de emoţii pentru absolvenţii facultăţilor de medicină care vor da examenul de rezidenţiat. Este al doilea an în care examenul de rezidenţiat se dă atât pe loc, cât şi pe post şi, totodată, este al doilea an în care acest examen se dă descentralizat, în şase centre universitare medicale din ţară, Galaţiul fiind arondat centrului de la Iaşi. Diferenţa dintre rezidenţiatul pe loc şi cel pe post rezidă în faptul că, dacă în cel pe post absolventul candidează strict pe un anume loc de la un spital din ţară, unde va trebui ulterior să şi rămână pentru a profesa, la cel pe loc se candidează doar pentru a se obţine specializarea, urmând a face perioadă de rezidenţiat oriunde. Varianta rezidenţiatului pe post a apărut tocmai pentru a ocupa posturile mai mereu neocupate ale spitalelor din diferite regiuni ale ţării. Tocmai de aceea, în acest an, numărul locurilor la rezidenţiatul pe post este mai mare ca anul trecut, în timp ce la rezidenţiatul pe loc a scăzut numărul locurilor cu 400 la nivel naţional.
„Ca în fiecare an, în luna noiembrie are loc examenul de rezidenţiat, care reprezintă examenul de maturitate al absolvenţilor facultăţilor de medicină. În acest an la nivelul judeţului Galaţi au fost scoase, la rezidenţiatul pe post, 25 de locuri. Din acestea, 13 sunt scoase la concurs la nivelul Spitalului de Urgenţă, în timp ce restul vor fi scoase la concurs pentru Maternitatea Buna Vestire, respectiv Serviciul Judeţean de Ambulanţă Galaţi. Noi sperăm ca, prin această modalitate de a scoate posturi la concurs, să menţinem tinerii medici să profeseze în spitalele gălăţene, acoperind deficitul de cadre medicale. Cele mai multe posturi scoase la concurs pentru rezidenţiat la Galaţi sunt pe specializarea terapie intensivă, urmate de posturile pentru medicina de urgenţă, dar nu au fost uitate şi alte specializări deficitare, cum ar fi neonatologie, oncologie sau neurochirurgie”, a declarat dr. Valentin Boldea, directorul DSP Galaţi.
Pe lângă posibilitatea de a da examenul de rezidenţiat pe post, absolvenţii facultăţilor de medicină pot să dea şi rezidenţiatul pe loc. „Numărul locurilor în acest an este mult mai mic decât anul trecut. Astfel, dacă anul trecut aveam 2.600 de locuri pentru rezidenţiatul la nivel naţional, anul acesta sunt scoase la concurs 2.200 de locuri”, a mai declarat dr. Valentin Boldea.
Un tânăr medic rezident este plătit cu sume cuprinse între 800 de lei şi 3.000, în funcţie de specializare.


Articole înrudite