24 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
28 de primării din judeţ, neinteresate de refacerea perdelelor forestiere
28 de primării din judeţ, neinteresate de refacerea perdelelor forestiere
Întrunirea organizată de Prefectura Galaţi, la începutul acestui an, cu reprezentanţii autorităţilor judeţene şi locale, în cadrul căreia conducerea instituţiei a solicitat imperativ un plan coerent şi pertinent de împădurire a judeţului, nu a rămas fără ecou. Consiliul Judeţului Galaţi va aloca 200.000 de lei pentru înfiinţarea unei pepiniere forestiere pentru producerea de puieţi de salcâm, ce se va întinde pe 10 hectare. Serviciul Public de Administrare a Domeniului Public şi Privat al Judeţului Galaţi, aflat în subordinea Consiliului Judeţului, va înfiinţa pepiniere silvice şi va asigura necesarul de puieţi, urmând a le distribui consiliilor locale, gratuit, în vederea împăduririi unor suprafeţe de teren. Chiar dacă vor primi gratuit puieţii de salcâm, consiliile locale vor fi obligate să suporte cheltuielile cu privire la plantarea acestora.
Chiar dacă reprezentanţii Consiliului Judeţului au înştiinţat toate localităţile de pe raza judeţului cu privire la acest demers, doar câteva dintre acestea şi-au manifestat interesul de a primi gratuit puieţi de salcâm, în vederea creşterii suprafeţei împădurite. Asta, în ciuda faptului că judeţul nostru este încadrat în zona cu deficit de vegetaţie forestieră şi, conform Raportului naţional al Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, privind starea mediului pe anul 2011, ponderea fondului forestier în judeţul Galaţi este de doar aproximativ 8%. Potrivit Agenţiei de Mediu, doar 37.000 de hectare, din totalul de 446.600 de hectare (cât are judeţul nostru), reprezintă suprafaţa ocupată de fondul forestier.
Dintre cele 65 de unităţi administrativ-teritoriale, doar 37 au răspuns pozitiv acţiunii Consiliului Judeţului. Nu mai puţin de 28 de primării din judeţ nu au solicitat nici măcar un puiet. Este vorba despre cele ale oraşelor Târgu Bujor şi Bereşti şi ale comunelor Băleni, Băneasa, Braniştea, Brăhăşeşti, Buciumeni, Corni, Corod, Cudalbi, Drăgăneşti, Drăguşeni, Fârţăneşti, Ghidigeni, Iveşti, Matca, Măstăcani, Movileni, Munteni, Nămoloasa, Pechea, Piscu, Scânteieşti, Slobozia Conachi, Smârdan, Smulţi, Valea Mărului şi Vânători.
Conform solicitărilor, cele 37 de comune care au spus „da” programului de împădurire au nevoie, pentru început, de nu mai puţin de 2.736.000 de puieţi de salcâm pentru a reface perdelele forestiere. Cei mai mulţi puieţi au fost solicitaţi de primăriile comunelor Costache Negri (300.000), Jorăşti (300.000), Vlădeşti (200.000), Suceveni (150.000), Griviţa (125.000), Frumuşiţa (120.000), Schela (110.000), Cuca (110.000), Cuza Vodă (106.000), Bălăbăneşti (100.000), Folteşti (100.000), Fundeni (100.000), Gohor (100.000), Nicoreşti (100.000). Primăriile comunelor Cosmeşti şi Independenţa au solicitat cei mai puţini puieţi: 10.000, respectiv 5.000 de salcâmi.
Primăria municipiului Galaţi a cerut Consiliului Judeţului 75.000 de puieţi de salcâm, în timp ce administraţia locală din municipiul Tecuci a solicitat 10.000 de puieţi.
Parteneriat cu Direcţia Silvică pentru consultanţă
Consiliul Judeţului Galaţi va încheia un parteneriat cu Direcţia Silvică pentru ca aceasta să ofere gratuit consultanţă consiliilor locale cu privire la măsurile necesare creşterii suprafeţelor împădurite din judeţ. Conform acordului, Direcţia Silvică Galaţi va asigura, printre altele, „consultanţă pe probleme de legislaţie şi administrare silvică, va asigura consultare ştiinţifică pe teren în ceea ce priveşte ritmul optim de plantare, tehnologia, numărul puieţilor selecţionaţi în funcţie de sol şi specificul terenului. De asemenea, reprezentanţii Direcţiei Silvice vor coordona şi vor verifica, împreună cu autorităţile locale şi judeţen, starea plantaţiei (până la maturitate)”, se arată în acordul de parteneriat, care va ajunge pe masa consilierilor judeţeni, la finele acestei luni, pentru aprobare.


Articole înrudite