29 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Se pare că fostele unităţi militare sunt nişte „mine de aur”, în condiţiile în care sistematic de aici sunt obţinute venituri, care mai de care mai... profitabile, în funcţie de „negociator”.
Una dintre sursele epuizabile de venituri este aceea a fierului vechi, o „moştenire” de care trebuie profitat la maxim, în condiţiile în care nu este nelimitată. La unităţile militare erau îngroapate în pământ nu mai puţin de 16 bazine din fier, acestea urmând a fi valorificate ca fier vechi. Se pare însă că Eduard Finkelstain nu a fost unul dintre cei mai buni negociatori - ori „sfătuitorii” acestuia nu au fost prea ,,inspiraţi” - la data semnării unui contract între administraţia publică locală şi o societate particulară de prestări servicii, SC Printes Metal SRL Bîrlad, prin care aceasta din urmă se obliga să scoată din pământ toate cele 16 bazine, ca mai apoi să le achiziţioneze la preţul preferenţial de 0,20 lei/kg fier vechi, în condiţiile în care oferta din partea firmei de prestări servicii a fost de 0,60 lei/kg fier vechi. Activitatea a fost destul de anevoiosă şi beneficiarul contractului nu a reuşit până la data schimbării conducerii primăriei Tecuci să îşi ridice fierul vechi şi ca atare a dat cu ochii de noul primar, Daniel Gerhard Þuchel, care nu a mai fost de acord cu termenii contractuali, reziliind contractul.
Motivaţia rezilierii contractului ne este prezentată chiar de către noul primar tecucean: „La această dată fierul vechi este achiziţionat cu 1 leu/kg, iar noi îl dăm cu 0,20 lei, lucru care mi se pare inadmisibil. Pentru a nu lăsa să se întâmple un lucru de care ne va părea rău mai târziu, am reziliat contractul iniţial deoarece mi s-a părut total dezavantajos pentru administraţia locală şi am negociat comercializarea a doar trei bazine, din cele 16 existente, la un preţ triplu, de 0,60 lei/kg, iar acest lucru s-a întâmplat pentru că firma din Bârlad a scos din pământ toate bazinele. Consider că prin reducerea costului de la 1 leu, la 0,60 lei ne-am achitat serviciul ce a constat în scoaterea tuturor bazinelor din pământ. Dacă pentru primele trei bazine am făcut o concesie, restul de 13 bazine vor fi vândute cu 1 leu/kg şi astfel vom câştiga două miliarde de lei vechi, lucru deloc de neglijat”.
Daniel Þuchel este de părere că nici evaluarea iniţială nu a fost corect făcută, în condiţiile în care cele 16 bazine au fost evaluate la 32 tone fier vechi, iar primele bazine vândute, cântărite, au avut nu mai puţin de 42.640 kg, cu 10 tone peste evaluare iniţială pe tot „pachetul” de 16 bazine. În condiţiile în care bazinele ar fi fost vândute conform „înţelegerii” iniţiale, 13 bazine ar fi „plecat” din Tecuci în mod gratuit.
„Consider că am făcut o afacere de 2 miliarde de lei vechi, bani care ar fi dispărut în buzunarele comercianţilor de fier vechi, iar acest lucru ar fi putut avea loc prin neglijenţa evaluatorilor. Acum nu va mai avea loc o evaluare generală a cantităţii de fier vehi, acesta urmând a fi cântărit odată cu ieşirea pe porţile unităţilor militare, la kilogram. Doar sunt banii tecucenilor...”, a concluzionat Daniel Þuchel, primarul municipiului Tecuci.


Articole înrudite