16 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Agricultorii gălăţeni sunt nevoiţi să plătească în acest moment 1.200 de lei pentru 1.000/m3 de apă pentru irigaţii. Preţul atât de mare se datorează cererii scăzute pentru irigarea terenurilor agricole din zona câmpia Covurlui. Acest preţ este cu 4 ori mai mare pentru că nu funcţionează toate staţiile de pompare a apei. De exemplu, în cazul în care toate cele 34 de unităţi de distribuţie a apei din zona Matca ar funcţiona, agricultorii ar fi nevoiţi să plătească doar 323 de lei pentru 1.000/m3. Dacă în anul 2009 Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) a asigurat apă pentru 44.000 ha, în anul 2011 cantitatea a scăzut de 4 ori, fiind irigate doar 11.000 de ha.
”Din păcate, suntem nevoiţi să livrăm apa la un preţ foarte mare datorită cererilor scăzute de irigare, iar costurile pentru pomparea apei din Dunăre către zonele agricole sunt foarte mari. Singura soluţie pentru ca aceste costuri să scadă este ca agricultorii să se unească în federaţii şi să încerce să facă agricultură la un nivel înalt”, a precizat directorul ANIF, Aurel Zamfir, la şedinţa de miercuri de la Prefectură.
Activitatea de irigare a pământurilor este una privată, cheltuielile privind consumul de apă şi de întreţinere a sistemelor de udare a terenurilor sunt suportate de către deţinătorii de terenuri. Pentru că nu sunt organizaţi în asociaţii sau federaţii, agricultorii preferă să aştepte ploaia ca să ude terenurile agricole.

Liderii agricultorilor cer organizare

De lipsa de organizare a celor care deţin pământ s-au plâns la Prefectură şi liderii asociaţiilor de udători din Galaţi.
”Din păcate, se face agricultură cu ploaia de la Dumnezeu. Ca să faci agricultură performantă ai nevoie de irigaţii. Dacă nu vom convinge ţăranul român să se asocieze, vom dispărea, vor veni ungurii, bulgarii şi ceilalţi vecini ai noştri şi ne vor invada pieţele, iar noi vom da faliment”, a afirmat directorul Agrimat Matca, Gavrilă Tuchiluş.
Directorii asociaţiilor i-au cerut prefectului să li se dea posibilitatea de a colecta o taxă de la proprietarii care au pe terenuri sisteme de irigaţii, pentru a folosi banii la întreţinerea acestora. În prezent această taxă este gestionată de către ANIF.
”Anul acesta vom înregistra deficit de apă pe tot teritoriul judeţului: 113 l/m2 în zona Galaţi, 105 l/m2 în zona Tecuci, 101 l/m2 în zona Târgu Bujor”, a specificat subprefectul Daniel Tudorache.
La finalul şedinţei, agricultorii au fost îndemnaţi să se asocieze sub diverse forme pentru a putea accesa fonduri europene şi pentru a beneficia de o apă mai ieftină.


Articole înrudite