03 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
La începutul săptămânii eram informaţi de secretarul de stat în Ministerul Educaţiei, Oana Badea, că accesul în şcoli şi prezenţa la ore a elevilor vor fi posibile, din această toamnă, numai pe baza cartelelor magnetice, profesorii având un tabel cu cei care au folosit cardul la începutul orelor. Acest  sistem ar avea ca scop reducerea absenteismului şi îngreunarea motivării absenţelor „pe ochi frumoşi”. Am vrut să aflăm ce cred despre această iniţiativă cei afectaţi direct de o astfel de măsură: părinţi, elevi şi profesori.
Anca Ramona Stratulat, în vârstă de 26 de ani, este profesoară şi crede că demersul Ministerului Educaţiei este unul superficial: „Din declaraţiile date de cei de la minister, destul de succinte, se înţelege că acest sistem pe bază de cartele magnetice, care ar trebui să fie funcţional din această toamnă, este dat ca sigur. Dar dă naştere multor întrebări: unde va fi instalat acest sistem de înregistrare, la intrarea în curtea şcolii sau la intrarea în clădire; cine va plăti instalarea sistemului de înregistrare; cine va plăti cartelele magnetice, Ministerul Educaţiei, Primăria, şcoala, părinţii; când elevii vor merge la magazinul de lângă şcoală să îşi cumpere ceva de mâncare, cum se va proceda; când un elev pierde cartela, mai poate intra în şcoală în ziua respectivă, primeşte altă cartelă pe loc sau pierde orele de curs; cine va asigura protecţia aparatelor care înregistrează intrarea elevilor în şcoli? Până când oficialii nu vor putea oferi răspunsuri clare la toate aceste întrebări - şi multe altele – nu pot să dau importanţă acestei ştiri”.
Am căutat şi perspectiva celor care vor experimenta primii acest nou tip de sistem pe baza cardurilor magnetice. O elevă în clasa a XII-a, Mădălina Cosmina B., a mărturisit că i se pare binevenită această idee deoarece sunt foarte mulţi „tineri dubioşi” care intră zilnic în liceu şi unii pot fi chiar agresivi, totodată fiind nemulţumită de faptul că aceste cartele i-ar îngrădi libertatea de care se bucura până acum în pauze.
Am întâlnit şi un grup de 4 elevi de clasa a VII–a, care nu a fost prea încântat de vestea că vor fi monitorizaţi în permanenţă prin intermediul cartelelor de acces, deoarece ei cred că nu vor mai putea să iasă din curtea şcolii în pauze şi nici să chiulească.
Cerând şi părerea unor părinţi ai căror copii sunt elevi în clasele a III-a, a VIII-a, respectiv a XIX –a, am aflat de la aceştia că ar fi de acord cu această iniţiativă deoarece, în opinia lor, tinerii din şcolile generale şi licee au nevoie de mai multă disciplină, bucurându-se în acelaşi timp de o protecţie suplimentară. Un părinte de elev în clasa I, Ana Maria E., este de părere că acest sistem ar fi foarte bun şi este de acord cu iniţierea acestuia din toamnă.
Se pare că părinţii se gândesc mai ales la protejarea copiilor lor, în timp ce copiii nu vor să fie îngrădiţi în acţiunile lor pe timpul cât ar trebui să fie la şcoală. Abia din toamnă vom începe să vedem cu adevărat rezultatele acestui nou sistem propus de Ministerul Educaţiei. Până atunci, ne-ar prinde bine ceva mai multe detalii în privinţa acestor carduri magnetice. În plus, la această oră nu avem siguranţa că sistemul propus de minister chiar va fi implementat, deoarece timpul e foarte scurt, sunt necesare fonduri şi procedurile de achiziţie a aparaturii necesare nu sunt chiar atât de simple.


Articole înrudite