29 MARTIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Asteroid cu numele oraşului Galaţi
Asteroid cu numele oraşului Galaţi

La începutul acestei luni, Observatorul Astronomic din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi a primit confirmarea, din partea International Astronomical Search Collaboration (IASC - program NASA), că a descoperit un asteroid în cadrul proiectului internaţional „Asteroid Search Campaign”, derulat în perioada 05 - 30 aprilie 2021.

Asteroidul, localizat în centura principală de asteroizi - situată între orbitele planetelor Marte şi Jupiter, a primit numele provizoriu 2021 GR62, nume care va fi menţinut în baza de date de la Minor Planet Center (MPC) câţiva ani, până când vor exista suficiente observaţii cu ajutorul cărora se va putea determina precis o orbită pentru acest asteroid. În acel moment asteroidul va fi numerotat şi catalogat de Uniunea Astronomică Internaţională. În această etapă descoperitorii pot propune un nume pentru acest asteroid. Reprezentanţii muzeului au luat deja decizia ca acest asteroid să poarte numele oraşului Galaţi.

Reamintim că la proiectul „Asteroid Search Campaign” (un fel de „vânătoare” de asteroizi) din aprilie 2021, organizat de International Astronomical Search Collaboration şi Asociaţia „Astronomers Without Borders” (Astronomi fără frontiere) din SUA, au fost selectate mai multe echipe de astronomi din toată lumea, printre care şi cea de la Observatorul Astronomic Galaţi. Echipa gălăţeană a fost formată din patru persoane: Ovidiu Tercu (Observatorul Astronomic Galaţi - coordonator), alături de trei membrii ai Astroclubului „Calin Popovici”: Gabriel Neagu, Ana Lupoae şi Diana Manole.

Astroclubul „Călin Popovici” este principalul program educaţional al Compartimentului Planetariu/Observator astronomic din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi. Practic, fiecare echipă implicată în proiect a primit mai multe seturi de imagini realizate de telescopul Pan-STARRS 1 (situat pe vârful Haleakala de pe insula Maui din Hawaii), pe care a trebuit să le analizeze cu atenţie pentru a descoperi asteroizi. Astfel, după analiza asupra imaginilor primite, echipa din Galaţi a trimis mai multe rapoarte la International Astronomical Search Collaboration pentru validarea posibilelor descoperiri, se arată într-un comunicat al Complexului Muzeal Galați.


Articole înrudite