06 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Avem o gălăţeancă secretar de stat
Avem o gălăţeancă secretar de stat

În funcţia de preşedinte al Consiliului de monitorizare a implementării Convenţiei privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi, a fost numită zilele acestea gălăţeanca Marta Iosefina Bencze. Consiliul de monitorizare, înfiinţat conform Legii nr.8/2016 privind înfiinţarea mecanismelor prevăzute de Convenţia privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi, este o autoritate administrativă autonomă cu personalitate juridică sub control parlamentar şi are că scop principal monitorizarea instituţiilor de tip rezidenţial publice sau private, destinate să servească persoanele cu dizabilităţi, precum şi spitale/secţii de psihiatrie.
Practic, gălăţeanca este prima femeie cu dizabilităţi din România în această funcţie, lucru lăudabil cu atât mai mult cu cât Marta Iosefina Bencze a fost numită într-o astfel de funcţie fără a fi membră a vreunui partid politic, în condiţiile în care în ultimii zeci de ani toţi secretarii de stat gălăţeni au ajuns pe astfel de posturi doar cu carnet de partid.  
Marta Iosefina Bencze este o persoană cunoscută în Galaţi, şi nu doar de cei cu dizabilităţi, ultima dată când a atras atenţia opiniei publice fiind în această vară, când Marta a avut neplăcuta surpriză de a fi refuzată şi agresată de un şofer de taxi din Bucureşti căruia îi ceruse să o transporte, caz despre care noi am relatat pe larg în paginile ziarului. Tânăra, în vârstă de 40 de ani, utilizează de 25 de ani, pentru a se deplasa, un scaun cu rotile, situaţie pe care Marta a ales să o considere “un dar primit încă din adolescenţă, dar care m-a făcut să privesc viaţa dintr-o perspectivă nouă, să trăiesc experienţe unice şi să realizez că, în viaţă este suficient să vrei, pentru a descoperi apoi că şi poţi”.
Marta activează de aproape 20 de ani în domeniul nonguvernamental, cu tinerii, persoanele cu dizabilităţi fizice, senzoriale şi/sau asociate precum şi aparţinătorii acestora, organizaţii naţionale şi internaţionale de tineret sau/şi pentru persoane cu dizabilităţi. Este licenţiată în drept şi are un master în Dreptul European al Afacerilor şi este acreditată ANC ca formator, manager de proiecte, inspector resurse umane şi fundraiser. De profesie consilier juridic, Marta a lucrat ca şi consilier juridic la Universitatea Dunărea de Jos, oferind şi consultanţă juridică persoanelor cu dizabilităţi din toată ţara. De-a lungul vieţii, Marta a dovedit nu o dată  tenacitate, curaj şi ambiţie. CV-ul Martei este vast, aceasta excelând în diverse domenii. 
După ce a fost audiată, pe 10 octombrie, de Comisia pentru drepturile omului, culte şi minorităţi din Senat, Marta a primit confirmarea postului.
“Această poziţie reprezintă pentru mine o responsabilitate imensă, dar şi o recunoaştere a activităţii mele din ultimii 20 de ani în domeniul neguvernamental. Sunt o persoană muncitoare şi perseverentă, care îşi asumă cu responsabilitate atribuţiile acestei poziţii. Anul 2016 reprezintă pentru persoanele cu dizabilităţi un prim pas al instituţiilor statului de  acordare a unui credit viabil pentru acest grup, prin numirea în funcţia de preşedinte al Autorităţii Persoanelor cu Handicap din România, a domnului Mihai Tomescu, numirea mea că preşedinte al Consiliului de monitorizare şi numirea domnului Gheorghe Astileanu că vicepreşedinte al aceluiaşi consiliu. Practic în acest moment România are pentru prima dată în istoria să doi secretari de stat (dl. Tomescu şi eu) şi un subsecretar de stat (dl. Astileanu), persoane cu dizabilităţi. Această realizare ne aparţine nouă, tuturor, cei care în ultimii ani am militat pentru drepturile persoanelor cu dizabilităţi”, este mesajul Martei.


Articole înrudite