16 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
„Brad Engineering” - inventivitate studenţească la Galaţi
„Brad Engineering” - inventivitate studenţească la Galaţi

Inventivitatea studentilor gălăţeni dar şi cea a câtorva liceeni a creat un adevărat spectacol în holul Facultăţii de Inginerie a Universităţii Dunărea de Jos din Galaţi. Zeci de brazi creaţi din cele mai neobişnuite materiale au fost expuşi pentru a fi jurizaţi iar apoi cumpăraţi. „Brad Engineering” se numeşte concursul care dă frâu liber imaginaţiei studenţilor şi elevilor. La început s-a ţinut un moment de reculegere în memoria regelui Mihai I.
Câţiva studenţi la Inginerie, specializarea Autovehicule Rutiere, ne propun să îl aşteptăm pe Moş Crăciun lângă un brad numit simplu „bradul de fier“, făcut din componente auto. Au muncit trei zile la el. „Este realizat din componente auto: capete de bară, ferodourile de pe spate la frâna unui Logan, o volantă de Mercedes, un amortizor de Jumper iar ca stea un rulment de Passat. A durat trei zile să lucrăm la el, iar cel mai greu a fost să facem sudura“, spune Dan Costel Alexandru, unul dintre studenţii care au lucrat la bradul din fier. Cateva eleve de liceu din comuna Pechea au creat o bijuterie elegantă de brad de Craciun din... pănuşi de porumb şi resturi metalice. Au avut ceva de muncă, de la culesul pănuşilor de pe câmp la transformarea lor în brăduţ de Crăciun.
Imaginaţia altor studenţi a creat bradul „Bureţică“, un brad plin de bureţei şi cozi de mătură. „Este alcătuit din două cozi de mătură, beteală pusă pe spiţe şi mulţi bureţei făcuţi manual“, a spus Ionut Sticlaru, student la Informatică şi Automatică Aplicată, unul dintre creatorii lui Bureţică.
Membrilor juriului le va fi tare greu să decidă marele câstigător. „Îmi voi imagina că iau fiecare exponat în parte şi îl pun în holul unui hotel. Dacă trece examenul, trec la a doua fază, urmează apoi alte criterii legate de frumuseţe şi inventivitate“, a spus Doru Crihană, artist plastic.
De la an la an creaţiilor celor care participă la acest concurs sunt din ce în ce mai neobişnuite.
„Scopurile urmărite de noi sunt acelea de a stimula creativitatea studenţilor şi de a-i obişnui să lucreze în echipe şi să îşi poată prezenta creaţiile în faţa unui juriu avizat“, a spus profesorul Cătălin Fetecău de la Facultatea de Inginerie.
Expozitia are, ca în fiecare an, un dublu scop: de a da frâu liber imaginaţiei studenţilor şi elevilor şi un scop caritabil. Până pe 20 decembrie brazii rămaşi pot fi cumpăraţi sau doar admiraţi.


Articole înrudite