29 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Proiectul C.E.S.A.R. de înscriere gratuită a proprietăţilor în evidenţele de cadastru şi publicitate imobiliară a fost demarat şi în comuna Valea Mărului. Comuna a fost selectată, alături de alte 18 unităţi teritorial-administrative-pilot din întreaga ţară, dintr-un număr de 13 judeţe. Valea Mărului este parte aplicantă a Proiectului C.E.S.A.R. finanţat de BIRD, prin care, în toate cele 19 comune selectate la nivel naţional, se va face cadastrul general şi înregistrarea în cărţile funciare în mod gratuit pentru toate imobilele cetăţenilor. La nivelul comunei Valea Mărului astfel de documente vor fi întocmite pentru nu mai puţin de 18.000 de imobile aparţinând locuitorilor comunei.
Proiectul C.E.S.A.R privind Completarea Sprijinului Uniunii Europene pentru Restructurarea Agriculturii are o valoare totală ce se ridică la 51,4 milioane de euro, finanţare de la Bugetul consolidat al statului prin Acordul de împrumut nr. 4875 RO încheiat cu Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD) şi de la Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară. Termenul de finalizare a fost preconizat a fi jumătatea anului viitor, iar obiectivul său este acela de a facilita restructurarea fermelor, pe baze de piaţă, prin îmbunătăţirea capacităţii fermierilor, a membrilor de familie ai acestora şi a lucrătorilor agricoli de a-şi gestiona activele şi venitul. Beneficiile generale ale Proiectului C.E.S.A.R sunt reprezentate de gratuitatea înregistrării proprietăţii, atragerea fondurilor Uniunii Europene destinate realizării subvenţiilor în agricultură, finalizarea procesului de restituire a proprietăţilor la nivelul unităţilor administrativ teritoriale şi crearea unui sistem unic de evidenţă reală a imobilelor care conferă: transparenţă, acces facil la informaţii, rapiditate în procesarea cererilor, siguranţă şi securitatea tranzacţiilor.
Începând cu data de 3 aprilie 2012, locuitorii comunei trebuie să meargă la unul din cele două puncte de informare, aflate în sediul Primăriei şi în incinta Căminului Cultural Mândreşti, unde vor fi depuse actele în vederea obţinerii copiilor conforme. Pentru eficientizarea acţiunii, locuitorii comunei au posibilitatea de a se consulta cu o echipă de specialişti. Acest amplu proiect, care se va închide pe 30 iunie 2013, are o serie de avantaje de care pot beneficia locuitorii comunei în mod gratuit: cetăţenii, după înregistrarea în cadastru şi în cartea funciară, pot lăsa moştenitorilor o proprietate sigură, pot tranzacţiona proprietatea foarte rapid, pot obţine un credit bancar în cel mai scurt timp, iar unul dintre cele mai importante beneficii este acela că pot accesa cu uşurinţă fonduri europene.


Articole înrudite