29 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
La nivel mondial, octombrie este luna în care au loc cele mai multe campanii de prevenire a cancerelor de tot felul. Datele statistice din ultimii ani situează România printre ţările aflate pe un loc mediu în ceea ce priveşte rata standardizată a mortalităţii în rândul statelor membre ale Uniunii Europene şi cu ratele incidenţei şi ale prevalenţei cele mai mici, dar cu tendinţă crescătoare. Există o tendinţă de creştere lentă, dar progresivă, a îmbolnăvirilor şi a mortalităţii prin cancer, valabilă pentru mediile urban şi rural şi pentru ambele sexe, cu precădere la cel masculin. Tema campaniei lansate acum de Ministerul Sănătăţii este focalizată pe posibilitatea de prevenire a cancerului iar sloganul este ”Cancerul poate fi prevenit”.
Scopul campaniei, în contextul dezbaterii unei Strategii naţionale şi a planului de acţiune pentru programele de screening vizând depistarea precoce a cancerului de col uterin, sân şi cancerului colorectal, ce urmează să fie discutată, vizează continuarea activităţilor de informare, educare, comunicare a populaţiei pentru a adopta comportamente care să prevină factorii de risc pentru cancer şi iniţierea activităţilor pentru o conştientizare cu privire la importanţa participării la programele de screening ce urmează a fi organizate de Ministerul Sănătăţii.
”La nivel judeţean, activităţile campaniei sunt informarea şi conştientizarea populaţiei generale privind stilul de viaţă şi factorii de risc pentru cancer, informarea populaţiei generale privind tipurile de cancer care pot fi prevenite şi/sau depistate precoce prin teste de screenin şi întâlniri cu personalului medico-sanitar din reţeaua şcolară privind importanţa vaccinării HPV, ce ajută la prevenirea celor mai multe cancere de col uterin şi a vaccinării împotriva hepatitei B, ce poate contribui la reducerea riscului de cancer hepatic. Datele în judeţul nostru relevă pentru anul 2010 o scădere a incidenţei afecţiunilor maligne la 208,08 cazuri noi la 100.000 de locuitori faţă de anul 2009, când se înregistrau 1.458 cazuri noi la 100.000 de locuitori, dar o creştere a prevalenţei pentru aceeaşi perioadă de la 20,201 bolnavi cronici la 1.000 locuitori în anul 2009 la 21,189 bolnavi cronici la 1.000 locuitori în anul 2010. În ceea ce priveşte localizarea tumorală, pentru anul 2010 se remarcă o creştere a numărului de bolnavi nou depistaţi la cancer colorectal (224 cazuri noi), cancerul de piele (87 cazuri noi), cancerul corpului uterin (26 cazuri noi) şi cel de prostată (101 cazuri noi)”, a precizat dr. Valentin Boldea, director DSP Galaţi.
Distribuţia pe sexe în raport cu localizarea tumorală indică la bărbaţi pe primul loc cancerul colorectal - 154 cazuri noi, apoi cancerul bronhiilor şi al pulmonului - cu 107 cazuri noi, cancerul de prostată - 101 cazuri noi şi cancerul de piele - 50 cazuri noi. La  femei, pe primul loc se situează cancerul de sân, cu 121 cazuri noi, apoi cancerul de col uterin - 60 cazuri noi şi corp uterin 0 26 cazuri noi.


Articole înrudite