15 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Cele două „episoade” ale iernii, cu ninsori abundente şi viscol, au creat mari probleme edililor tecuceni, care au fost nevoiţi să acţioneze zi şi noapte pe arterele de trafic pentru ca acestea să nu fie blocate şi traficul să fie oprit. „Amprentele” ninsorilor se văd şi acum foarte clar în cele mai multe zone ale municipiului Tecuci, iar cele mai afectate nu sunt căile rutiere, care au fost curăţate şi se circulă fără restricţii, ci trotuarele, acestea fiind pe unele porţiuni chiar impracticabile. Dacă în zonele centrale echipele de muncitori ai administraţiei locale, ai Ecotec, Romprest sau beneficiari ai Legii 416 au intervenit pentru a îndepărta stratul de zăpadă şi gheaţă de pe arterele destinate circulaţiei pietonilor, în celelalte zone situaţia este dezastruoasă. Puţini au fost cei care şi-au curăţat  trotuarul din faţa locuinţei, a sediului societăţii sau a centrului comercial. Nămeţii tronează nestingheriţi, brăzdaţi doar de „firave cărărui” tăiate cu piciorul. Sorele din ultimele zile trasformă zăpada călcată în mod repetat în porţiuni de gheaţă, adevărate capcane pentru pietoni. Cu toate acestea, niciun tecucean nu este sancţionat pentru că nu îndepărtează zăpada de pe trotuar.

Proprietarii de autoturisme „uitate” pe carosabil vor fi arşi la buzunare

Mai  neplăcut este faptul că există şi o serie de proprietari de autorurisme care ignoră efortul autorităţilor în a crea zone practicabile şi îşi „uită” maşinile pe partea carosabilă, încurcând astfel bunul mers al acţiunii de dezăpezire. Şi tot aceştia din urmă se „trezesc“ după dezăpezire să acuze că maşinile le-au fost zgâriate sau avariate.
„Am observat că există foarte multe autoturisme parcate pe partea carosabilă, încă dinainte de ninsori, iar utilajele de deszăpezire sunt nevoite să facă slalom printre aceste maşini, apoi, când una dintre acestea pleacă, utilajul trebuie să revină pentru a ridica zăpada. Munca este titanică şi intenţionăm să iniţiem un proiect de hotărâre pentru disciplinarea proprietarilor de autoturisme. Celor care nu parchează regulamentar şi încurcă acţiunea de deszăpezire, să li se ridice autoturismul”, este de părere primarul Eduard Finkelstain.

Prima deszăpezire, 4 miliarde de lei vechi…

Cele două valuri de zăpadă au adus cu ele şi cheltuieli impresionante, legate de închirierea utilajelor de deszăpezire, precum şi de deszăpezirea în sine, cu tot cu depozitatul munţilor de zăpadă în zone neinundabile ale oraşului.
„După prima ninsoare cheltuielile cu dezăpezirea s-au ridicat la 4 miliarde de lei vechi, iar după cea de-a doua zăpadă facturile vor fi similare, dacă nu chiar mai mari, fiind posibil să se ajungă chiar la un total al cheltuielilor de 10 miliarde de lei vechi. Oricum, la final vom face publică lista societăţilor de unde au fost închiriate utilajele, cu suma aferentă fiecărei închirieri. Nu avem nimic de ascuns şi ca atare vom fi deosebit de transparenţi. Am făcut un memoriu la Guvern pentru obţinerea unui sprijin, deoarece sumele necesare deszăpezirii sunt foarte mari”, a precizat primarul Tecuciului.

Atenţie, cad ţurţuri şi zăpadă!

Turţurii şi depunerile masive de zăpadă de pe acoperişuri au intrat în atenţia tecucenilor în aceste zile când soarele a început să „dogorescă” şi pături imense de zăpadă alunecă de pe acoperişuri, iscând să accidenteze trecătorii. Până acum avertizările privind îndepărtarea „accesoriilor” iernii au fost tratate cu indiferenţă şi doar când pericolul a devenit iminent au început văicărelile. Cei îngrijoraţi sunt sfătuiţi să acţioneze prin podurile locuinţelor, cu diverse instrumente, sau măcar să afişeze la loc vizibil faptul că există pericol de accidentare prin căderea ţurţurilor sau a zăpezii.

Articole înrudite