09 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Centru social sigilat, deşi este finalizat
Centru social sigilat, deşi este finalizat

Deşi ar fi trebuit să fie dat în folosinţă la începutul acestui an, Centrul Comunitar de Servicii Sociale pentru Tineri (str. Ştiinţei nr. 26) va fi folosit în scopul în care a fost construit abia... anul viitor. Situaţia este cu atât mai absurdă cu cât centrul este finalizat, dotat (la standarde de invidiat) şi gata să îşi primească beneficiarii. Din păcate, birocraţia şi lipsa de interes a autorităţilor (căci există leac şi pentru birocraţie excesivă, dacă vrei) lasă nefolosite 60 de locuri de cazare pentru persoane aflate în situaţii extrem de dificile.
Centrul Comunitar de Servicii Sociale pentru Tineri a fost realizat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, iar conferinţa de încheiere a proiectului a avut loc pe pe 25 august. Deşi la conferinţă centrul a fost vizitat de autorităţi şi presă şi totul părea gata, obiectivul este şi acum sigilat şi păzit de agenţii de pază care nu au nici măcar unde să meragă la toaletă, căci centrul nu are nici acum apă curentă, aşa că bieţii paznici caută... scăpare pe la vecinii din apropierea centrului. O situaţie care, chiar dacă s-ar rezoilva mâine, tot nu ar conduce la deschiderea centrului, care va fi funcţionabil abia în ianuarie 2017 – estimare dată de autorităţile locale!
În prezent centru nu are nici apă curentă, nici gaze naturale şi nici alimentare proprie cu energie electrică, lucruri care vor fi puse la punct în maxim două săptămâni, promite Toma Dumitrescu, reprezentantul Primăriei Galaţi. Pe de altă parte, acesta a adăugat că pentru deshiderea centrului, Primăria Galaţi trebuie să parcurgă câţiva paşi birocratici – aprobarea proiectului de hotărâre de CL privind funcţionarea acestui centru, dobândirea persoanlităţii juridice, angajarea de personal - lucruri ce se vor realiza până în decembrie.
“Racordurile de apă, gaze naturale şi energie electrică se vor remedia în maxim două săptămâni. Pe de altă parte, centrul nu este deschis întrucât, potrivit legislaţiei în vigoare, până la aprobarea, în CL, a  proiectului privind «Înfiinţarea Centrului Multifuncţional de Servicii Sociale pentru Tineri Galaţi», acesta trebuie supus dezbaterii publice, conform Legii 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţie publică. Proiectul a fost supus spre dezbatere publică de pe 17.08 şi el va rămâne în dezbatere publică timp de o lună. După acest moment, va urma, probabil în luna octombrie (căci şedinţa de CL din această lună este programată pentru 15 septembrie), aprobarea proiectului în cadrul CL, când se va aproba regulamentul de organizare şi funcţionare al centrului. Ulterior, se demarează procedura de dobândire a personalităţii juridice şi fundamentarea bugetului de venituri şi cheltuieli al centrului, iar în luna decembrie va urma angajarea personalului, ce va fi cuprins din 21 de oameni. Operaţional, centrul va fi deschis abia din ianuarie”, a explicat Toma Dumitrescu, reprezentantul Primăriei Galaţi.
Centrul Comunitar de Servicii Sociale pentru Tineri Galaţi a fost construit pe fundaţia unui fost atelier şcoală şi în prezent are 30 de dormitoare (a câte două paturi), spaţii generoase, de până la 33 mp, dotate şi amenajate la standard de hotel de cinci stele: cu tâmplărie din lemn stratificat, iar încuitorile, din alamă, parchet de cea mai bună calitate pe jos, uşi din termopan şi de aluminiu, gresie, faianţă pe holuri şi în băi, mobilierul – din lemn natural, scaunele – acoperite cu piele ecologică, la fel şi o minicanapea care se află în fiecare dormitor.
Potrivit proiectului, centrul va servi ca adăpost temporar (pentru o perioadă de un an, cu posibilitate de prelungire până la cinci ani) pentru tinerii orfani care au crescut în case de copii, pentru mame, victime ale violenţei domestice, rromi sau foşti deţinuţi care au probleme în reintegrare, toţi cu vârsta până în 35 de ani.
Demarat pe 17 septembrie 2014 (când s-a semnat contractul), proiectul de realizare a centrului ar fi trebuit să se finalizeze pe 31 decembrie 2015. Însă constructorul nu a putut respecta acest termen, finalizând lucrările la 31 iulie a.c. O întârziere care a costat scump bugetul local, căci UE nu are în obicei să plătească bani pentru lucrări derulate după termenul de finalizare convenit iniţial.
Aşa se face că, dacă iniţial valoarea totală a proiectului era de circa 12,6 milioane de lei, din care 10,10 milioane de lei urma să fie finanţarea nerambursabilă de la UE, în timp ce contribuţia de la bugetul local ar fi fost de doar 333.000 de lei, la finalul proiectului cifrele au fost altele: construcţia şi dotarea centrului au costat 9,4 milioane de lei, însă UE nu a alocat 10,10 milioane de lei, ci doar 4,4 milioane de lei, restul de 5 milioane fiind acoperit de la bugetul local.


Articole înrudite