06 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Acest lucru ar trebui să se întâmple odată cu intrarea în vigoare de la 1 ianuarie 2012 a Hotărârii de Guvern 1280, publicată în Monitorul Oficial al României, şi care prevede atât prelungirea cu un an a valabilităţii încadrării locurilor de muncă în condiţii deosebite, cât şi paşii care trebuie parcurşi în acest scop. Prelungirea cu un an a valabilităţii încadrării locurilor de muncă în condiţii deosebite a fost iniţiativa liderilor FSS Metarom, doleanţă care a primit undă verde din partea guvernanţilor.
Potrivit declaraţiei directorului coordonator al Inspectoratului Teritorial de Muncă Galaţi, Ionel Petrea, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a actului normativ, angajatorii care deţin locuri de muncă în condiţii deosebite trebuie să solicite instituţiei prelungirea avizelor eliberate de instituţie. Directorul ITM Galaţi ne-a mai declarat că în alte 60 de zile trebuie efectuate determinările de noxe la locurile de muncă pentru care s-a solicitat prelungirea valabilităţii avizului de încadrare în condiţii deosebite. „După ce determinările vor fi efectuate, inspectorii ITM Galaţi vor analiza solicitările şi vor stabili dacă vor da sau nu avizul de prelungire a valabilităţii încadrării în condiţii deosebite a locurilor de muncă respective”, ne-a explicat şeful ITM Galaţi.
Cost suplimentar pentru angajator
Rămâne de văzut cât de rapid se vor înghesui angajatorii gălăţeni să solicite prelungirea avizelor pentru locurile de muncă încadrate în condiţii deosebite, dacă ţinem cont de faptul că pentru această încadrare trebuie să plătească o anumită contribuţie la bugetul asigurărilor sociale, care nu este deloc de neglijat. Astfel, potrivit informaţiilor furnizate de către directorul Casei Judeţene de Pensii Galaţi, Denis Aramă, în Legea 294 din 2011 sunt prevăzute cuantumul CAS-ului care trebuie achitat de către angajator în cazul locurilor de muncă încadrate în condiţii normale, deosebite şi, respectiv, speciale. Astfel, CAS-ul plătit de angajator pentru condiţii normale este de 31,3%, în timp ce pentru condiţii deosebite CAS-ul este de 36%, acesta ajungând la 41,3% în cazul unui loc de muncă încadrat în condiţii speciale, baza de calcul fiind salariul fiecărui angajat. La nivelul judeţului Galaţi sunt 163 de locuri de muncă care au avut până la sfârşitul anului trecut avize de încadrare în condiţii deosebite, unde îşi desfăşoară activitatea 4.300 de salariaţi.
Conform şefului ITM Galaţi, ArcelorMittal Galaţi este agentul economic gălăţean care are cele mai multe locuri de muncă încadrate în condiţii deosebite, şi anume 103 locuri de muncă, unde lucrează 3.200 de salariaţi, ceea ce înseamnă o treime din angajaţii Combinatului. Potrivit aceleiaşi surse, pe lista unităţilor unde mai există locuri de muncă încadrate în condiţii deosebite se află societatea care deţine fabricile de var care îşi desfăşoară activitatea pe platforma siderurgică, ArcelorMittal Tubular Products, spitalele judeţene, Direcţia de Sănătate Publică şi Teatrul Muzical.
Cu cât se poate ieşi mai repede la pensie
Încadrarea unui loc în condiţii deosebite presupune ca angajaţii care lucrează în joburile respective să beneficieze de anumite facilităţi la ieşirea din câmpul muncii doar dacă numărul anilor lucraţi în condiţii deosebite este de minim 6. „Conform Legii 263 din 2010, care a intrat în vigoare la începutul anului 2011, persoanele care au lucrat 6 ani în condiţii deosebite beneficiază de reducerea cu un an a vârstei standard de pensionare, în timp ce pentru 8 ani lucraţi în condiţii deosebite vârsta standard de pensionare se reduce cu 1 an şi 6 luni. Pentru 10 ani lucraţi în condiţii deosebite, vârsta standard de pensionare se reduce cu 2 ani, ajungându-se ca pentru 30 de ani lucraţi în condiţii deosebite vârsta standard de pensionare să se reducă cu 7 ani”, ne-a declarat Ionel Petrea. Acesta ne-a mai precizat că legea nu prevede nimic legat de reducerea vârstei standard de pensionare în cazul în care numărul anilor lucraţi în condiţii deosebite este mai mic de 6.


Articole înrudite