Spitalul municipal „Anton Cincu” Tecuci nu stă pe roze în privinţa personalului medical, numărul angajaţilor fiind mult mai mic decât necesarul. Cu toate acestea, orice plecare, pe cale naturală, cum precizează chiar managerul instituţiei spitaliceşti, dr. Dragoş Teodoru, nu face decât să aducă zâmbete pe feţele celor rămaşi. Deşi pare bizar, situaţia este foarte clară: oricine părăseşte „barca” spitalului lasă în urmă o leafă ce reprezintă o economie destul de importantă pe timp de criză.
Noua prevedere legislativă în domeniul medical arată că instituţiile de profil au obligaţia de a se încadra cu fondul de salarii în limita de 70% din bugetul alocat instituţiei, iar restul de 30% sunt fonduri destinate asigurării de bunuri şi servicii. Această prevedere legislativă a scos la iveală tot spiritul gospodăresc din managerul bătrânei instituţii spitaliceşti tecucene, acesta fiind nevoit să facă tot felul de artificii astfel încât să rămână şi cu echipa medicală, să se încadreze şi în limita procentuală şi, dacă se poate, să rămână şi cu ceva bănuţi pentru investiţii.
Toate doleanţele nu pot fi îndeplinite decât de peştişorul auriu, aşa că dr.Dragoş Teodoru primeşte cu braţele deschise orice veste că rămâne un post vacant.
„Recunosc faptul că spitalul nostru nu a făcut concedieri, însă ne bazăm pe selecţia naturală, o parte dintre angajaţi îndeplinesc vârsta de pensionare şi ca atare îşi văd de noua activitate, iar o altă categorie demisionează. Aceştia din urmă sunt asistenţii medicali care încheie contracte cu firme de peste hotare, în condiţii mult mai bune din punct de vedere financiar. După aceste plecări am reuşit să scădem salariile cu personalul la limita de sub 70%, ajungând chiar la 68,5%.”
Cu toate că situaţia este cât de cât stabilă, managerul Spitalului „Anton Cincu” Tecuci nici nu vrea să audă de posibilitatea de a primi noi cadre, în condiţiile în care acestea ar fi redistribuite în urma închiderii unor spitale mai mici.
„Noi chiar nu avem posibilitatea de a prelua personal de la alte unităţi spitaliceşti. În condiţiile în care cadrele medicale ar fi disponibilizate, cel mai potrivit ar fi să fie direcţionate către unităţi mai mari, nu către un spital mic ca al nostru”, ne-a mai spus dr. Teodoru.