08 MAI 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Dai bine pe plajă sau la o petrecere dar te îmbolnăveşti de inimă
Dai bine pe plajă sau la o petrecere dar te îmbolnăveşti de inimă
Să slăbeşti rapid pare a fi cuvântul de ordine, mai ales acum, pentru a da bine pe plajă, în concediu sau la şirul de petreceri care de obicei se ţin lanţ vara. Nutriţioniştii avertizează însă că a slăbi rapid prin înfometare sau alte metode, ce exclud o dietă sănătoasă şi mişcarea, este ca şi cum ţi-ai traumatiza singur organismul. Slăbirea accelerată artificial este de asemenea şi cea mai sigură cale către bolile cardiovasculare şi, combinată şi cu temperaturile mari, de vară, duce şi la scăderea imunităţii organismului. Şi, poate ce pare a fi mai important pentru cei care vor o slăbire accelerată, kilogramele pierdute se pun imediat la loc, ba chiar cu un plus de greutate faţă de cea pierdută. Apare aşa numita greutate ciclică, iar variaţiile de greutate cresc riscul de boală cardiacă.
„A scădea în greutate în fugă înseamnă un traumatism pentru organism. Este într-adevăr o tentaţie mare această slăbire în timp scurt, prin înfometare de obicei. Şi îşi atinge scopul pe termen scurt. Ca să exagerez puţin pot să spun că se dau şi 10 kg jos, printr-un regim de înfometare, în două săptămâni. Dar pericolul apare când reluăm alimentaţia cu care am fost obişnuiţi înainte de cura de slăbire. Există o lege nescrisă a organismului, a corpului uman, care spune că atunci când reia alimentaţia se îngraşă mai mult decât cât a fost înainte. Din păcate, multe persoane practică acest sistem, de a face cure de slăbire când avem nevoie, o dată, de două sau trei ori pe an, ba pentru concediu la mare, pentru o  petrecere, nuntă sau ce mai apare în program. Şi după cură se pun la loc mai multe kilograme ca înainte şi apare boala cardiacă, ca urmare a oscilaţiilor de greutate”, a precizat dr. Magdalena Moroşanu, şef secţie Diabet şi Boli Metabolice, Spitalul de Urgenţă Galaţi.
Obligarea organismului la foame pentru o cură e de-a dreptul toxică.
„Biciuiesc organismul cu o foame în timp ce se ard grăsimi, că asta înseamnă slăbitul accelerat, iar din deşeurile care rezultă din arderea grăsimilor se produc nişte substanţe care se numesc corpi cetonici şi care crează o stare de acidifiere a organismului. Pe fondul acesteia scade imunitatea organismului, expune la infecţii, dă oboseală, dureri de cap, pe care le dăm pe seama oboselii, a căldurii, dar sunt clare semne de traumă ale organismului”, a mai precizat dr. Magdalena Moroşanu. Aşa că singura modalitate sănătoasă de a slăbi este mişcarea, cumulată cu un regim sănătos, mai multe mese dar în cantităţi mici şi corelate cu nevoile organismului.


Articole înrudite