30 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Declararea judeţului Galaţi drept zonă defavorizată, subiect pus pe tapet în cadrul ultimei şedinţe de dialog social de către preşedintele IMM-urilor gălăţene, Marian Filimon, a fost susţinut în cadrul întâlnirii atât de liderul BNS Galaţi, Mihai Popa, dar şi de liderul sindicatului Solidaritatea al Metalurgiştilor, Gheorghe Tiber.
„Declararea judeţului Galaţi drept zonă defavorizată, fapt pentru care ar trebui parcurşi nişte paşi de către autorităţile competente, ar fi o soluţie viabilă pentru atragerea de investitori şi de a absorbi forţa de muncă din Combinat care a fost dislocată de valurile de autodisponibilizări care au avut loc în ultimii zece ani de la privatizarea Sidex. Acest lucru ar fi cu atât mai necesar cu cât angajaţii Combinatului care s-au autodisponibilizat nu au fost luaţi niciodată în evidenţa AJOFM Galaţi, deoarece nu permitea legea, iar dacă s-ar crea facilităţi care să conducă la atragerea de investitori, atunci miile de siderurgişti care sunt şomeri dar nu apar în nicio evidenţă şi-ar putea găsi un loc de muncă. În plus, cred că aceasta ar fi o soluţie şi pentru diminuarea infracţionalităţii, care este în creştere, lucru îngrijorător pentru noi. Þinând cont de neimplicarea clasei politice în ultimii ani în păstrarea capacităţilor de producţie ale Combinatului şi de marşul triumfal de demolare a capacităţilor de producţie, semnal de alarmă pe care sindicatul Solidaritatea l-a tot tras în ultimii ani, atunci când a organizat şi proteste, şi de asemenea ţinând cont de faptul că sunt îndeplinite condiţiile pentru declararea judeţului Galaţi drept zonă defavorizată, eu am propus ca la următoarea şedinţă de dialog social să introducem pe ordinea de zi un punct care să prevadă declararea judeţului Galaţi drept zonă defavorizată”, ne-a declarat Gheorghe Tiber. Acesta susţine că prefectul a fost deschis la această propunere şi că autorităţile competente ar trebui să facă paşii legali în acest sens, astfel încât această soluţie să fie pusă în practică.
„În ultimii zece ani, 20.000 de siderurgişti au decis să îşi părăsească locul de muncă, la Combinat lucrând la ora actuală doar 7.000 de angajaţi, acestora adăugându-li-se alte zeci de mii care au părăsit oraşul. Procesul de dezindustrializare a continuat în timp ce nu au apărut alte locuri de muncă în sectorul de producţie. Cred că aceasta ar putea fi soluţia pentru atragerea de investitori care să înfiinţeze locuri de muncă pe care ar putea să fie angajaţi şi siderurgiştii care s-au autodisponibilizat de-a lungul anilor”, ne-a declarat Tiber.
O şansă pentru gălăţenii fără un loc de muncă
Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Galaţi va organiza, pe 19 aprilie, bursa generală a locurilor de muncă, acţiune care va avea loc simultan în toată ţara. Rămâne de văzut care vor fi efectele acestei acţiuni, una salutară şi care a avut loc în fiecare an, ţinând cont de numărul redus de persoane care s-au angajat efectiv în urma unor asemenea acţiuni. În plus, AJOFM va organiza o serie de cursuri de formare profesională care au ca ţintă 300 de şomeri gălăţeni, care ar urma să fie şcoliţi în tainele meseriei de agent de navă, inspector – referent resurse umane, expert în securitate şi sănătate în muncă şi sudor electric.


Articole înrudite