29 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Despre literatură, sport şi televiziune, cu scriitorul Radu Paraschivescu (FOTO)
Despre literatură, sport şi televiziune, cu scriitorul Radu Paraschivescu (FOTO)

Chiar şi un scriitor polivalent şi super-ocupat ca Radu Paraschivescu are dreptul la o mică vacanţă. Sejurul său francez s-a transformat până la urmă în călătorie de documentare, căci fundalul istoric şi amintirea muschetarilor au trezit ideea unei cărţi care ne duce spre un pod. Podul Valentre din Cahors este cel care dă titlu ultimului roman a lui Radu Paraschivescu, un pod despre care se zice că poartă un blestem şi, astfel, devine „Podul diavolului”. Peisajul francez este un bun catalizator pentru acest roman ce conţine mistere, personaje interesante, locuri pitoreşti şi o atmosferă  "á la Agatha Christie". Un loc minunat în care, din când în când, se petrec crime...
Din prezentarea oficială a cărţii, putem afla: „«Podul diavolului» este o aventură rural-urbană, cu viraje, mistere şi surprize. În acelaşi timp, romanul lui Radu Paraschivescu îl plimbă pe cititor prin culorile şi aromele din Périgord, indiferent dacă e vorba de o peşteră preistorică, un restaurant Michelin, o cetate străveche sau conacul unui baron ciudat, care îşi ia paharele de acasă când trebuie să bea ceva în oraş”.
Aflat la Galaţi, în seara de 14 februarie 2023, domnul Paraschivescu s-a întâlnit cu cititorii la Biblioteca Judeţeană „V.A. Urechia”, gazdele sale fiind doamna Geta Iftimie, director adjunct, şi profesorul Doru Căstăian, care a moderat discuţiile.
O sală plină, care a rezonat excelent cu Radu Paraschivescu, un intelectual rafinat, dar deloc exclusivist, om cu experienţă în jurnalism, ce ştie să "încălzească" participanţii. Principala temă, romanul „Podul diavolului”, s-a evazat spre literatură în general, nevoia de sinceritate şi de diversitate. Într-o reflexie anti-cabotină, scriitorul s-a declarat adeptul scrisului ce fuge de platitudinea pseudoprofundă, aşa zisa filosofie abisală care epatează gratuit. Oamenii au nevoie şi de comedie, de râs sau de aventură. El a declarat că i s-ar putea pune definiţia "un atlet al superficialului", dovedind încă o dată umorul fin şi ironia deja legendară a lui Radu Paraschivescu, care pe lângă activitatea sa de scriitor, este foarte activ în mass-media scrisă , televiziuni, radio sau podcasturi.
În a doua parte a evenimentului de două ore, discuţia a alunecat, la cererea publicului, spre sport şi televiziune, amintiri din viaţa scriitorului sau detalii picante legate de vedete şi personalităţi media.
O seară deosebită, în care am scăpat de orice clişeu de marketing, putând cunoaşte mai bine pe unul din cei mai buni şi prolifici autori contemporani, omul care ne-a declarat că munceşte atât de mult, încât nu mai are aproape deloc viaţă privată.

Galerie de imagini disponibilă mai jos!


Articole înrudite