28 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Duelul viorilor pe scena Liricului gălăţean
Duelul viorilor pe scena Liricului gălăţean

Regal de muzică, miercuri seară, la Teatrul Muzical Nae Leonard din Galaţi, acolo unde a avut loc spectacolul „Duelul Viorilor” – un proiect Radio România. „Duelul Viorilor” i-a adus faţă în faţă pe doi dintre cei mai de renume violonişti din România, Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru, secundantul duelului fiind Horia Mihail. Succesul proiectului cultural „Duelul Viorilor” (ajuns deja la a V-a ediţie) a fost demonstrat de sala arhiplină, peste numărul maxim de locuri, conducerea Teatrului instalând un număr suplimentar de scaune de birou. „Este fenomenal, nu am mai auzit demult aşa ceva. Sper ca aceşti artişti să revină la Galaţi cât mai curând”, a spus unul din spectatori. O dorinţă care are toate şansele să se îndeplinească, pentru că cei trei artişti care au făcut artă miercuri seară, pe scena Teatrului Muzical „Nae Leonard”, s-au simţit extraordinar de bine în faţa publicului gălăţean. Iar unul din cei doi violonişti, Gabriel Croitoru, s-a simţit ca acasă nu doar la figurat, ci la propriu. „Vreau să salut în mod special pe cineva din sală, pe doamna Cristina Chiriţă, naşa mea de botez”, a spus, de pe scenă, violonistul gălăţean Gabriel Croitoru, spre încântarea naşei care, din primul rând, l-a aplaudat, emoţionată şi fericită. „Sunt subiectivă, nu pot spune care din cele două viori sună mai bine... Poate că Stradivarius-ul (la care a cântat Liviu Prunaru - n.r.) sună mai bine, dar de cântat, cântă mai bine Gabriel (la vioara Guarneri - n.r.)!”, a spus, după spectacol, naşa de botez a violonistului.

„Duelul Viorilor” – o „găselniţă” de marketing, aşa cum îi place lui Horia Mihail să spună, nu mai este de mult o întrecere, deşi ideea acestui spectacol itinerant a plecat de la celebra rivalitate dintre cele două familii ale celor mai celebri lutieri din lume - Stradivari şi Guarneri: „Deşi pare un stereotip, este clar că în acest duel nu există învins şi învingător, ci mai mulţi învingători. Vorbim despre un clar câştig al vieţii culturale din România, de-a lungul celor patru ediţii şi, iată, acum ne aflăm la a cincea ediţie, dar şi prin alte proiecte, precum «Pianul Călător», «Flautul de Aur» sau «Vioara lui Enescu la Sate»”.

Cum este să stăpâneşti un Stradivarius care, la rândul său, reuşeşte să farmece sutele de spectatori ne-a împărtăşit, după spectacol, Liviu Prunaru: „Nu aş putea spune că reuşesc să stăpânesc întru totul Stadivarius-ul, mai este... O vioară de calibrul acesta are multe secrete. Pe cealaltă vioară cu care am cântat, un Guarneri, mi-au trebuit 11 ani să o descifrez, iar pe aceasta o am de 8 ani şi povestea continuă, deja mă înţeleg mai bine cu ea decât cu Guarneri, dar încă mai sunt subtilităţi acustice pe care încă le explorez. Cred că niciodată nu voi termina de descoperit lucruri la ea”.

Programul muzical interpretat miercuri seară a fost de la început până la sfârşit făcut pe un „calapod” jucăuş. În locul minelor sobre, ale intrepreţilor de muzică clasică, cei doi au glumit pe scenă şi chiar au inversat partiturile, fiecare vioară interpretând ceea ce, conform programului, urma să fie interpretată de cealaltă. În plus, în afară de piesele clasice - Paganini, Bazzini, Chopin, P.I. Ceaikovski - au fost cântate şi valsuri şi tangouri, şi chiar o mică improvizaţie de jazz, primite foarte bine de public. „Este adevărat, m-am simţit cu adevărat acasă... Nu fac altceva decât să încerc să cânt cât pot de bine la acest Guarneri şi este un sentiment incredibil să cânţi la un astfel de instrument, în viaţa ta limitată - faţă de cei 300 de ani pe care îi are vioara. Cât priveşte genurile muzicale, am realizat un CD, editat de Casa Radio, cu Anotimpurile (la Buenos Aires - n.r.) ale lui [Astor] Piazzolla, din ediţia de anul trecut a «Duelului Viorilor», şi am introdus şi tangourile - o avanpremieră a turneului, care văd că au mare succes la public”, a declarat violonistul gălăţean Gabriel Croitoru.


Articole înrudite