03 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Conducerea Electrocentrale Galaţi a introdus o acţiune în instanţă prin care contestă reorganizarea Apaterm, procedură care la rândul ei a primit undă verde din partea magistraţilor gălăţeni. Reamintim că, la solicitarea Apaterm, instanţa a aprobat reorganizarea societăţii locale de furnizare a apei şi a agentului termic şi a desemnat de asemenea şi administratorul judiciar, şi anume firma RomInsolv SPRL. Societatea care se va ocupa cu reorganizarea judiciară a Apaterm a fost propusă de fosta conducere a Apaterm, propunerea fiind aprobată de instanţa gălăţeană. În timp ce noua conducere a Apaterm, în frunte cu Adriana Stratulat şi reprezentanţii RomInsolv încearcă să pună la punct un plan de eficientizare a activităţii societăţii, conducerea Electrocentrale a pornit luptă în instanţă cu cei de la Apaterm, care este principalul datornic al furnizorului local de agent termic primar. Potrivit informaţiilor care ne-au fost furnizate de directorul Electrocentrale, Eduard Urbanschi, astăzi va avea loc primul termen într-unul din cele două procese intentate de Electrocentrale Galaţi, respectiv acţiunea prin care contestă sentinţa privitoare la reorganizarea Apaterm.
„Am contestat sentinţa deoarece pe perioada reorganizării societatea noastră nu mai poate executa silit Apaterm pentru a recupera o parte din sumele care ne sunt datorate. Marţi, 2 august, este primul termen al acestui proces. De asemenea, am mai introdus o altă acţiune în instanţă, prin care am contestat numirea firmei care se ocupă cu reorganizarea societăţii Apaterm. Conform legii insolvenţei, Electrocentrale trebuia să fie consultată în ceea ce priveşte numirea firmei care să se ocupe cu reorganizarea judiciară a Apatermn. Electrocentrale nu a fost nici măcar consultată şi din acest motiv am introdus o acţiune prin care contestăm procedura de numire a administratorului judicia”, ne-a declarat Eduard Urbanschi.
Directorul Electrocentrale Galaţi s-a declarat totodată sceptic în ceea ce priveşte eficienţa măsurii gândite de conducerea Apaterm de de a şterge penalităţile de întârziere în cazul în care se achită datoria de bază, Eduard Urbanschi afirmând că mai benefică pentru gălăţeni ar fi fost reducerea preţului gigacaloriei.
Primăria trebuie să organizeze licitaţie pentru acordarea licenţei de furnizare a apei calde şi căldurii
Urmare a faptului că Apaterm nu a mai primit înnoirea autorizaţie de furnizare a apei calde şi căldurii pentru gălăţeni din partea ANRSCE, investiţia guvernamentală în valoare de 65 de milioane lei pentru reabilitarea punctelor termice va ajunge la Primărie, iar prefectul cere ca Primăria, Apaterm şi Electrocentrale să tranşeze problema astfel încât să intre în legalitate. La rândul său, subprefectul a punctat necesitatea investiţiei în sistem, pentru a fi eliminate pierderile existente.
Prefectul Paul Florea şi-a exprimat speranţa ca cele trei părţi implicate să îşi învingă orgoliile, să se aşeze la masa tratativelor şi să soluţioneze problema. În caz contrar, gălăţenii riscă la un moment dat să nu mai primească apă caldă şi căldură: „Pe mine mă interesează mai puţin conflictul. Pe mine mă interesează să fie furnizată apa”. Mai exact, Primăria trebuie să scoată la licitaţie furnizarea apei calde şi căldurii pentru gălăţeni. Prefectul lasă părţilor circa o săptămână pentru a rezolva problema, în caz contrar îi va invita la mediere, pentru care acordă un termen de 10 zile. (M.K.)


Articole înrudite