03 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Ziua de 5 octombrie 2011 rămâne scrisă cu litere de aur în istoria comunei Priponeşti, deoarece în această importantă zi, la nivelul localităţii, au fost sărbătorite două evenimente deosebit de importante, legate între ele. Unul dintre acestea a fost Ziua Mondială a Educaţiei, motiv pentru care toţi copiii au avut parte de un program lejer, compus din activităţi cultural-artistice, iar cel de-al doilea motiv de bucurie a fost acela că Şcoala Gimnazială Priponeşti a împlinit nu mai puţin de 140 de ani de la prima atestare documentară. Cu acest dublu prilej, cadrele didactice, în colaborare cu reprezentanţii administraţiei locale, au pregătit o serie de manifestări prin care s-a încercat refacerea legăturilor trecut-prezent.
La eveniment au luat parte cadre didactice „în rezervă”, primarul localităţii, Costel Matei, scriitorul Vasile Ghica şi, nu în ultimul rând, reprezentantul ISJ în teritoriu, inspectorul şcolar Eugenia Olariu. Gazda evenimentelor a fost directorul unităţii de învăţământ, Geanina Moisa, care a făcut o prezentare istorică a şcolii, după care a dat cuvântul cadrelor didactice pensionare care şi-au desfăşurat activitatea în acest lăcaş al educaţiei. Au fost depănate amintiri, mai ales că unii dintre cei prezenţi nu au fost doar dascăli, ci chiar şi elevi ai acestei şcoli. Învăţătorul Mircea Basca a venit şi cu o propunere în încheierea discuţiilor: „Priponeştiul a dat oameni de seamă şi este păcat că şcoala nu poartă numele unuia dintre aceştia. De aici au plecat doctori, actori, ingineri şi chiar şi un profesor universitar, Elisabeta Ghica, la Facultatea de Medicină. Chiar dacă nu mai este printre noi, a purtat numele comunei cu drag, motiv pentru care propun ca această şcoală, în care a învăţat şi dânsa, să îi poarte numele”.
Vădit emoţionat, scriitorul Vasile Ghica, nepotul profesoarei Elisabeta Ghica, a mulţumit celor prezenţi pentru faptul că există, că o parte dintre ei i-au călăuzit paşii şi că i-au insuflat dragostea pentru carte, dragoste cu care trăieşte şi în prezent.
Emoţiile au fost risipite de momentul artistic prezentat de actualii elevi ai şcolii. În încheierea manifestării, inspectorul şcolar Eugenia Olariu a precizat: „Þin să felicit toate cadrele didactice de ziua lor, le asigurăm de toată preţuirea noastră şi sperăm să ne întâlnim în aceeaşi formulă şi la sărbătorirea a 150 de ani.


Articole înrudite