06 MAI 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
„Etnobotanicele” - un proiect împotriva amestecurilor morţii
„Etnobotanicele” - un proiect împotriva amestecurilor morţii
În aceste zile se desfăşoară în municipiul Galaţi o serie de activităţi de prevenire a consumului de noi substanţe cu efecte psihoactive, denumite generic „etnobotanice”, acţiuni care se adresează elevilor şi părinţilor. Este vorba de proiectul "Etnobotanicele", coordonat de prof. Ştefania Tristiana Cojocaru, iniţiat de Asociaţia ”Tinerii şi Viitorul” în parteneriat cu Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Galaţi, Agenţia Naţională Antidrog -Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Galaţi, Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane - Centrul Regional Galaţi, Direcţia de Sănătate Publică Galaţi şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Galaţi. Conform datelor furnizate de organizatori, în cadrul acestui proiect s-a desfăşurat la Şcoala Gimnazială nr. 26 „Ion Creangă" din Galaţi acţiunea „Stă în puterea noastră”, ai cărei beneficiari au fost părinţi ai elevilor, fiind invitaţi din partea Şcolii nr. 26 prof. Langu Sorin, din partea A.N.A.-C.P.E.C.A. Galaţi – inspector de poliţie Cristina Chelban, din partea I.P.J. Galaţi - agent principal de poliţie Ramona Axinte, din partea D.S.P. Galaţi asistent Simona Ionaşcu, din partea  Asociaţiei "Tinerii şi Viitorul" prof. Ştefania Tristiana Cojocaru.
Au fost dezbătute o serie de aspecte de interes legate de amploarea consumului de noi substanţe cu efecte psihoactive, legislaţia aferentă, metode de prevenire a consumului acestor substanţe, efectele consumului asupra organismului, elemente de răspundere penală a minorului. Părinţii participanţi au primit „scrisori de informare” referitoare la consecinţele consumului de noi substanţe cu efecte psihoactive, precum şi broşuri conţinând date privind tipurile de astfel de substanţe, efectele consumului, legislaţie specifică. Concluzia a fost că, în lupta contra acestui fenomen ce a luat amploare, trebuie să depună eforturi susţinute laolaltă părinţii, cadrele didactice şi specialiştii în domeniu. În cadrul aceluiaşi proiect, insp. de poliţie Cristina Chelban de la Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog din Galaţi şi prof. Ştefania Tristiana Cojocaru de la Asociaţia "Tinerii şi Viitorul” din Galaţi au stat de vorbă cu elevi din clasele a VI-a şi a VII-a de la Şcoala Gimnazială nr. 26 "Ion Creangă" din Galaţi, abordând în cadrul dezbaterii „Plantele, între mit şi realitate” subiecte privind cauzele consumului de noi substanţe cu efecte psihoactive, efectele consumului, aspecte legislative, alternative sănătoase de a petrece timpul liber.
Elevii au participat cu interes la discuţii, vizionând şi un film tematic. Participanţii au primit broşuri informative legate de consumul de noi substanţe cu efecte psihoactive.

Articole înrudite