18 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Un gălăţean trece printr-o adevărată dramă după ce în 2008 a mers să îşi deschidă un card de credit şi a aflat că are de restituit 24.000 de lei în contul unor credite contractate la BRD şi BCR, de care nu ştia nimic. Ionuţ Paraschiv (26 de ani) a aflat de la BRD, sucursala Galaţi, că pe numele său există un contract de credit în cuantum de 12.000 lei din 2007 şi că figurează ca restanţier cu mai multe rate neplătite. Contractul de credit a fost contractat de la o agenţie a băncii din Botoşani, ce ţine de BRD Iaşi. După ce a cerut să i se comunice o copie de pe contractul de credit şi a actelor pe baza cărora s-a acordat acesta, bărbatul a constatat că a fost victima unei escrocherii.
“Am constatat cu stupoare că semnătura de pe contractul de credit nu-mi aparţine şi este falsificată”, ne-a declarat Ionuţ Paraschiv.
Tribunalul Iaşi a decis recent să aloce 900 de lei din fondurile Ministerului Justiţiei sub forma unui ajutor public judiciar pentru a suporta costurile unei expertize grafologice, care să stabilească a cui este semnătura de pe contractele de credit. Persoana care a contractat creditul s-a folosit de cartea de identitate a tânărului, pe care acesta o declarase pierdută din 2003.
Credit luat pe baza unei cărţi de identitate pierdute
Ionuţ Paraschiv a aflat după câteva zile că are un credit de restituit şi la BCR în valoare tot de 12.000 de lei, luat tot pe baza cărţii sale de identitate pierdute. Gălăţeanul a acţionat în judecată BRD şi BCR pentru a cere anularea contractelor de credit, iar o expertiză grafologică a stabilit că semnătura lui Ionuţ Paraschiv nu coincide cu cea de pe documentele bancare. În replică, reprezentanţii BRD au susţinut în instanţă că documentul bancar pe baza căruia a fost acordat creditul nu a fost semnat şi ştampilat de către BRD Iaşi, ci de către o altă unitate bancară din sistem.
“Þinem să precizăm că BRD, sucursala Iaşi, nu deţine niciun înscris care să dovedească că ar fi acordat vreun credit reclamantului Ionuţ Paraschiv”, precizează BRD.
Pe 17 mai 2011, Judecătoria Iaşi a anulat contractul de credit emis pe numele lui Ionuţ Paraschiv, însă aceasta este doar prima fază a procesului. Judecătorii au cerut reprezentanţilor băncii să le pună la dispoziţie imaginile video din ziua acordării creditului, dacă ele mai există, şi au cerut identificarea persoanelor implicate în această operaţiune pentru a fi audiate. Expertiza grafologică a fost, de asemenea, finalizată, urmând ca raportul de expertiză să fie depus la dosar, iar dacă acesta va confirma rezultatele primei expertize, Ionuţ Paraschiv poate să considere, în sfârşit, că a scăpat de coşmar.


Articole înrudite