24 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Fostul director al DGASPC Galaţi va sta patru ani după gratii
Fostul director al DGASPC Galaţi va sta patru ani după gratii

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis vineri, 21 martie, să menţină pedeapsa de patru ani de închisoare cu executare aplicată Marinelei Dobrea, fostul director al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Drepturilor Copilului (DGASPC) Galaţi. Tribunalul Galaţi a condamnat-o iniţial la trei ani de închisoare, dar Curtea de Apel Galaţi a decis ulterior că sentinţa este prea blândă, hotărând să îi majoreze pedeapsa la patru ani, iar aceasta să fie executată efectiv în regim de detenţie. Marinela Dobrea a fost judecată alături de alte şapte persoane pentru prejudicierea instituţiei cu aproape 700.000 de lei, după ce s-a descoperit că aceasta achiziţionase diverse bunuri la preţuri supraevaluate. Este vorba de încălţăminte şi cazarmament pentru copii, dar procurorii anticorupţie i-au trecut în cont Marinelei Dobrea şi favorizarea anumitor societăţi atunci când s-a desfăşurat procedura de achiziţii publice pentru servicii de întreţinere, curăţenie şi pază. Marinela Dobrea, fiica sa, Lucia Raluca Dobrea, precum şi ceilalţi inculpaţi din dosar au fost obligaţi de instanţele gălăţene să plătească despăgubiri civile de peste 850.000 de lei către Direcţia pentru Protecţia Copilului Galaţi şi Ministerul Finanţelor Publice prin Oficiul de Plăţi şi Contractare PHARE. 

Fiica îşi urmează mama la închisoare

Lucia Raluca Dobrea, fiica fostului director al DGASPC Galaţi, a fost, de asemenea, găsită vinovată pentru spălare de bani, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi neglijenţă în serviciu, urmând să fie încarcerată alături de mama sa pentru următorii trei ani, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie reducându-i pedeapsa aplicată de Curtea de Apel Galaţi cu 10 luni de închisoare.
Necazurile nu s-au încheiat pentru Marinela Dobrea, în condiţiile în care odată cu finalizarea procesului de corupţie în care a fost inculpată, s-a activat la Tribunalul Galaţi un alt proces, civil de această dată, deschis pe numele său de inspectorii financiari, care a fost suspendat până la finalizarea dosarului penal. Fostul şef al instituţiei împreună cu alte trei angajate sunt acuzate de Camera de Conturi Galaţi că au plătit nelegal peste 162.000 de lei unei firme de pază ca diferenţe de prestaţii pentru perioada noiembrie 2007 - martie 2008. Concret, inspectorii financiari susţin că Marinela Dobrea şi subordonatele sale la acea dată au încheiat două acte adiţionale la contract, prin care s-a majorat preţul plătit pe oră pentru fiecare agent de pază de la 4 lei/oră la 6 lei/oră, respectiv 9 lei/oră. Asta în condiţiile în care în contractul de prestări de servicii se stipula că preţul poate fi ajustat fără a depăşi indicele de inflaţie stabilit de Institutul Naţional de Statistică.


Articole înrudite