19 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Funcţionarii publici, pe punctul de a se erija în poliţişti, executori şi experţi
Funcţionarii publici, pe punctul de a se erija în poliţişti, executori şi experţi
Ultima şedinţă ordinară a Consiliului Local al municipiului Tecuci a fost una deosebit de tensionată, iar unul dintre punctele fierbinţi, care a stârnit discuţii aprinse, a fost „Proiectul de hotărâre privind aprobarea Regulamentului de constatare, notificare şi sacţionare a abaterilor de la reglementările emise în domeniul de activitate al U.A.T. - Municipiul Tecuci, Serviciul Monitorizarea Serviciilor Publice, pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice”. Acest regulament urmăreşte îndrumarea, corectarea şi, ca ultimă măsură, sancţionarea atât a operatorilor cât şi a utilizatorilor de servicii publice. Prin regulament este stabilit şi modul de efectuare a controalelor planificate şi neplanificate.
„Având în vedere faptul că toate serviciile de utilităţi publice din municipiul Tecuci sunt concesionate, se impune ca o necesitate existenţa unui regulament de constatare, notificare şi sancţionare asupra acestor servicii”, se precizează în raportul de specialitate aferent proiectului de hotărâre.
Părerile referitoare la regulamentul pus în discuţie sunt împărţite, o parte dintre consilierii municipali considerând că s-a mers mult prea departe cu „severitatea hotărârilor”, ba mai mult de atât, funcţionarii publici chiar au posibilitatea să se substituie în poliţişti, executori şi chiar experţi. În acest sens, consilierul Vasile Diaconu a ţinut să precizeze: „Sunt de părere că regulamentul nu a fost îndeajuns discutat, ce să mai spun de populaţie... cred că pentru cetăţeni este total necunoscut. Termenii folosiţi în cadrul acestui regulament sunt foarte duri. Se vorbeşte aici de confiscarea bunurilor, în art. 19, evaluarea bunurilor... nu ştiu ce să zic, cred că ne jucăm puţin cu termenul de infracţiune. Nu cred că suntem abilitaţi să confiscăm bunuri, să le evaluăm… Cine este în măsură să facă astfel de operaţiuni? Cred că sunt organe abilitate care să constate infracţiuni. Ar trebui să amânăm proiectul, să consultăm specialişti, pentru a nu stârni reacţii şi să fim nevoiţi să modificăm regulamentul, aşa cum s-a întâmplat la cel privind taxa de habitat. Regulamentele le facem dar în general nu le aplicăm, aşa că ar fi mai potrivit să îl gândim bine pentru a putea fi aplicat”.
Primarul tecucean Eduard Finkelstain a încercat să lămurească situaţia şi mai ales să calmeze spiritele şi a intervenit: „Şi mie mi se pare puţin cam dură exprimarea… puşcărie, confiscare, numai că nu se va merge până acolo. Pentru a nu se mai pasa atribuţiile de la o instituţie la alta a fost gândit un regulament care să permită funcţionarilor să aplice sancţiuni pentru cei care încalcă reguli minore, cum ar fi călcarea sau parcarea pe spaţiul verde, distrugerea materialului săditor din respectivele spaţii, tot ce ţine de bunul simţ”. „Mai am o întrebare”, a revenit consilierul Vasile Diaconu: „Au fost informaţi şi cei de la Camera Taximetriştilor? Sunt sigur că aceştia nu vor fi de acord cu acest regulament, dar măcar să fie informaţi, căci la dezbaterile publice nu vine nimeni, deci nici ei…”.
În cele din urmă s-a ajuns la concluzia că nu este nicio grabă cu acest regulament, deci poate fi amânat până când va căpăta o formă în care să poată fi aplicat fără a stârni reacţii care să necesite modificarea lui.

Articole înrudite