02 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Primarul Galaţiului, liberalul Marius Stan a anunţat în cadrul conferinţei de presă susţinute joi că a aprobat cererea depusă de ecologiştii gălăţeni prin care aceştia au solicitat amplasarea unor corturi în patru locaţii din Galaţi unde se vor strânge semnături din partea celor care nu sunt de acord cu construirea centralei pe cărbuni în Zona Liberă. „Vor fi corturi prin tot oraşul, vă rog îndemnaţi oamenii să vină să semneze pentru a pune stop acestui proiect care mi se pare catastrofal pentru Galaţi! Numai asta ne mai lipsea, pe lângă toate bubele pe care le avem”, a spus Stan. În mod paradoxal, primarul Galaţiului ia doar acum poziţie pe marginea acestei investiţii, în condiţiile în care aceasta a stârnit în ultimul an numeroase controverse, printre contestatari aflându-se Ion Ştefan, preşedintele Rezervaţiei Naturale Lunca Prutului de Jos, şi senatorul PDL Marius Necula, în timp ce pe lista celor care au susţinut această investiţie s-au aflat atât directorii Zonei Libere, şi anume Angela Ivan şi Claudiu Brânzan, cât şi Nicuşor Ciumacenco, atunci când acesta era viceprimar şi a anunţat că investiţia va însemna locuri de muncă la Galaţi şi atragerea de fonduri la Consiliul Local.
Un proiect de hotărâre votat fără împotrivire în Consiliul Local, dar necunoscut lui Marius Stan
Deşi consilierii locali au aprobat fără niciun fel de împotrivire în mandatul trecut proiectul de hotărâre care viza această investiţie, şi aici este vorba şi de PUZ-ul pentru o anumită parte a Zonei Libere, primarul Marius Stan susţine acum că nu îşi mai aduce aminte de aceste proiecte votate pe vremea când el era consilier local al PNL Galaţi. Marius Stan şi-a dat cuvântul de onoare că, deşi a fost consilier local, proiectul privind termocentrala pe cărbune nu a fost pe ordinea de zi a şedinţelor la care a participat şi nici măcar în dezbaterea comisiilor, afirmaţii pe care noi însă le contrazicem deoarece redactorii ziarului au fost prezenţi când proiectele au fost votate de consilierii locali în cadrul unor şedinţe la care probabil ca Marius Stan să fi lipsit, însă au fost prezenţi colegii săi liberali, în frunte cu viceprimarul liberal Mircea Răzvan Cristea. „Îmi fac datoria şi trag un semnal de alarmă şi le arăt obrazul celor care au trecut aşa, pe sub masă, un proiect la care cred că, în mod normal, trebuia făcut un referendum pentru că astăzi, în 2012, numai când vorbim de termocentrală pe cărbuni, şi în Zona Liberă, înseamnă un dezastru din punct de vedere al mediului, pentru Galaţi. Trebuie obţinut avizul şi de la Ministerul Mediului, norocul nostru că fiind într-o zonă transfrontalieră, au nevoie de aviz de mediu şi de la Moldova, şi de la Ucraina. Dar cred că dacă o fi vorba de cărbunii din Ucraina, probabil că obţin şi avizul acesta de mediu”, a afirmat Stan.
„Luni vom amplasa primul cort la Potcoava de Aur ”
Ne-a declarat  preşedintele PER Galaţi, Eugen Stamate, care a anunţat acum o săptămână că ecologiştii gălăţeni vor organiza pe data de 9 decembrie un referendum, ocazie cu care îi vor întreba pe locuitorii Galaţiului dacă doresc construirea acestei termocentrale pe cărbune care în opinia lor ar fi un pericol atât pentru mediu, cât şi pentru sănătatea gălăţenilor. Ecologiştii gălăţeni vor amplasa corturi în 4 locaţii diferite unde vor informa gălăţenii în legătură cu această investiţie, urmând ca pe data de 9 decembrie să le ceară şi părerea. Întrebat dacă semnăturile strânse au vreo valoare juridică pentru a opri efectuarea acestei investiţii, preşedintele PER Galaţi ne-a spus că nu au, însă vor fi luate în seamă de conducerea Ministerului Mediului.


Articole înrudite