05 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Din trimestrul al treilea al anului 2008 (când se consideră că a fost momentul în care a început criza) şi până în trimestrul al doilea al acestui an (când au fost publicate ultimele date), numărul pensionarilor a crescut puternic, cu peste 77.000 de persoane. Practic, numărul pensionarilor a crescut... cu încă un oraş de la începutul crizei.
În al treilea trimestru al anului 2008, România avea 4.667.216 pensionari, pentru că în trimestrul doi al anului în curs, numărul acestora să ajungă la 4.744.490. Un avans de 77.274 de noi pensionari!
Econtext a realizat o analiză privind evoluţia numărului de pensionari de la începutul crizei şi până în prezent. Au fost luate în calcul cele 41 de judeţe ale României plus Bucureşti. Trebuie făcute o serie de precizări. De la început, trebuie spus că nu se conturează o tendinţă naţională clară. Cu alte cuvinte, evoluţia numărului de pensionari nu este dependentă de mărimea judeţelor; numărul pensionarilor nu s-a mărit în judeţele mari sau în cele cu nivel de trai mai ridicat. Câteva din judeţele mari domină clasamentul la plus, dar sunt doar câteva dintre acestea, altele fiind la subsolul ierarhiei, fie cu o creştere măruntă, fie chiar pe minus, cu scădere.
Pe ansamblu, numărul pensionarilor a urcat în 32 de judeţe şi a scăzut în 10. Cea mai mare creştere a avut loc în judeţul Braşov. În trimestrul al treilea din anul 2008, Braşovul număra 132.136 de pensionari. Ulterior, în al doilea trimestru din acest an, numărul pensionarilor braşoveni era de 139.031. Ceea ce înseamnă un plus de 6.895 de persoane care încasează pensii. Practic, deşi e criză, tendinţa este de reducere a numărului de angajaţi şi de creştere a numărului de pensionari. Cea mai scăzută creştere a numărului de pensionari a avut loc în judeţul Caraş-Severin, cu doar 153 de pensionari.
La polul opus, cea mai drastică scădere a numărului de pensionari s-a petrecut în judeţul Dâmboviţa. Peste două mii de pensionari din Dâmboviţa au dispărut de pe lista de la debutul crizei. Şi la capitolul scăderi există un minim: judeţul Ialomiţa. Numărul ialomitţnilor care primesc pensie de la statul român s-a redus cu 13 persoane din lunile iulie – septembrie 2008 şi până în prezent.

Galaţiul, locul 3 în topul creşterii numărului de pensionari

După cum spuneam, în analiza Econtext au fost luate în calcul cele 41 de judeţe ale României plus Bucureşti. În acest top, judeţul Galaţi ocupă a treia poziţie. De la debutul crizei, deci din al treilea trimestru din 2008, până la jumătatea acestui an, în judeţul nostru s-a înregistrat o evoluţie pozitivă a numărului de pensionari. Practic, numărul pensionarilor a fost atât de mare încât a acoperit ieşirile din sistem (prin decesul unor pensionari) şi a adus şi un surplus deloc de neglijat: 6.615 persoane. Aşa se face că la jumătatea acestui an Galaţiul avea nu mai puţin de 123.515 pensionari. Nu ştim ce vor releva datele recentului recensământ referitor la populaţia totală a judeţului, dar probabil că cifra va fi undeva la peste 500.000 de locuitori. Cu alte cuvinte, cam un sfert din locuitorii judeţului e reprezentată de pensionari, ceea ce ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru cei ce fac strategii de dezvoltare a acestui colţ de ţară.


Articole înrudite